IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P повиши кредитния рейтинг на София

Отчита се, че икономиката на столицата е по-силна от средното за страната

10:14 | 06.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Дългосрочният кредитен рейтинг на София бе повишен от ВВ+ на ВВВ- със стабилна перспектива от международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global Ratings). Така той вече влиза в групата на „инвестиционните рейтинги“, съобщи Столична община. 

Според кметството това означава, че градът става още по-привлекателно място за насочване на инвестиции и ще бъде улеснено привличането на по-евтин финансов ресурс за капиталовата програма на столицата.

S&P очаква устойчив икономически растеж на местната икономика. В съобщението се казва, че оценката показва ликвидността на общината и бюджетната гъвкавост, основана на значителната автономност в управлението на местните приходи.

Стабилната перспектива на града отразява и рейтинга на България (BBB-/стабилна перспектива/A-3) и отчита факта, че икономиката на София е по-силна от средното за страната.

По тази причина S&P дава на столицата максималния възможен рейтинг за българска община, който е равен на държавния, допълва Столична община.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още