IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специализираната прокуратура влезе в офисите на „Кинтекс“

В рамките на досъдебно производство за престъпно сдружаване и безстопанственост се изземат документи и се претърсват помещения

09:41 | 28.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Специализираната прокуратура (СП)  и следователи от Следствения отдел към СП извършват от тази сутрин следствени действия в  офисите на държавното дружество за търговия с оръжия „Кинтекс“. В хода на разследването участват и служители на ДАНС. Това става ясно от информация в сайта на прокуратурата.

Проверката е в рамките на досъдебно производство от 1 февруари за престъпно сдружаване и безстопанственост. Изземат се документи и се претърсват помещения.

Повече подробности не се съобщават.

"Кинтекс" ЕАД е държавна компания за външна търговия с оръжие, боеприпаси и специална продукция. Основаната  през 1966 г. като специализирано предприятие за търговия с военно имущество компания може да се похвали към края на третото тримесечие на 2018 г. със сериозен ръст на печалбата. 

Според отчета за финансовото състояние в края на септември печалбата скача със 70% - от 17 млн. лева преди година до 29,4 млн. лв. сега. Към края на юни печалбата беше 12,1 млн. лв. 

Причина за добрите резултати вероятно е осъщественият износ със специална продукция в размер на 231 млн. лв. (199 млн. лв. за третото тримесечие на 2017 г.). Според отчета за търговската дейност основните доставки на боеприпаси и въоръжение са били за Индия (реализирана печалба от 80,3 млн. долара), Алжир (7,2 млн. долара) и Етиопия (41 хил. долара).

Дружеството има два кредита – към „Банка ДСК“ в размер на 52,8 млн. лв., и към Българска банка за развитие в размер на 19,5 млн. лв. Във финансовия отчет се посочва, че компанията не изпитва затруднения при обслужването на заемите си. Разходите за заплати в края на деветмесечието са малко над 2 млн. лв., при 1,8 млн. лв. в края на септември 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 4 години
ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА: "Борисов дава ВПК на Пеевски, държавата губи около 1 млрд"ТЯ ХВЪРЛЯ СВЕТЛИНА ВЪРХУ СЛУЧВАЩОТО СЕ , А ИМЕННО - опита на ГЕРБ да дисциплинира отсъстващите от парламента представители на ДПС , ЛИПСАТА на които обезсмисля продължаване на работата на това Народно събрание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още