IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: България не трябва да влиза в еврозоната

Възможно е да има тайно споразумение, с което пред България да се поставят дискриминационни условия, каза бащата на валутния борд у нас

09:40 | 08.02.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Goh Seng Chong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Goh Seng Chong/Bloomberg

Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута, заяви пред БНР бащата на валутния борд у нас професор Стив Ханке.

Той разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането ни в еврозоната.

„Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, каза Ханке.

По думите му не е изключено да има „тайно споразумение“, с което пред България да се поставят „дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната.

„Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза той.

Стив Ханке предупреди, че не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България и повтори тезата си, че не подкрепя идеята България да въведе еврото.

Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

В същото време финансовият министър Владислав Горанов подчерта още веднъж пред БНТ, че влизането в еврозоната е единственият път пред България в момента и ще доведе до решение за притесненията на хората за това колко струва българският лев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Нашите банки са по-стабилни от много такива в ЕС. Но никоя банка не може да бъде стабилна на политическа, прокурорска и медиина атака. Независимо дали се намира в ЕС, БГ или която и да е държава.Ползите с влизането в ЕЗ и еврото са неизброими. Аз знам доста ползи лично и общи. Надявам се в най-скоро време да има анализи от професионалисти от наша гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Ни тъй, ни тъй. Никакви сериозни анализи и прогози няма по въпроса с еврозоната. Какво ще спечелим и згубим. Реално ние държим лева вързан за еврото толкова дълго, че вероятно сме по-проспособени към еврото отколкото редица членки на еврозоната. Нашите износители и вносители отдавна са се приспособили. От друга страна ние лева не можем да го удържим стабилен без борд. Поне никой не се наема, а неграмотните калинковски методи, с които Менда и Горанов тръгнаха са живото доказателство за това. Така лева е един заместител на еврото за вътрешна употреба. По отношение на банките все при разни тестове се казва, че нашите банки били по-добре от европейските ама случая с КТБ доста опроверга това. Нито БНБ, нито ком. за фин. надзор нещо направиха, да не говорим, че реално банката беше срутена от държавата. Уж стабилност наложена от държавата със закон, ама като реши държавата си катурва кой си ще - КТБта, Божковци - кой е наред тий. Не , че са чисти тея последните ама като не са чисти такива големи играчи как тъй сме стабилни? И аз искам да видя хора като Буров да държат яко нещата ама няма такива вече. Как да стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
Mit1
преди 4 години
Точно така. Има хора, които са против Европа, защото ако Европа се стабилизира и стане по-силна, заплашва не малко интереси. Трябва да сме обединени и силни. Иначе другите ще ни мачкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
ПИЧ
преди 4 години
проф Ханке го казва: "Менда Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират." Тук в това число влиза и Горанов от Свищовския счетоводителски институт. Защото Еврото е грешка, така казваше и покойния вече Милтън Фридман, гуру и бащата на монетаризма, радетеля за стабилни финанси, стабилни пари и строга парична политика. Човека ще се обърне в гроба(или трябва да извади пищовите) ако види днешните централни банкери как печатат пари безконтролно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 15
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Влизането в Еврозоната е начертан курс от доста отдавна, Боко не си го е съчинил оняден. Просто му дойде времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 20
Бидонойл
преди 4 години
Действията им не бяха подмолни, а дискретни и предвид истерията която се вдигна за нищо, постъпиха правилно. Друг е въпросът, че не се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 7
многодобре
преди 4 години
..може и да мрази Европа , но всичко е много просто. Виж кои хора са в правителството / да не ги изброявам по именно / и от там си вади изводите за решенията им. Мислиш ли че при тях всичко, пък и всяко едно тяхно решение идва само защото обичат България и Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 17
mpy_yordanov
преди 4 години
Стив Ханке не трябва да се слуша. Той мрази Европа и всичко европейско. Заклет доларофил. Доброто за нас е лошо за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
data
преди 4 години
Е помним как уважаемият професор твърдеше че трябва да привържем лева към долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 16
Sokratus
преди 4 години
Въпросът е защо Бойко Белята и компания толкова много се натискат да влезнат в Еврозоната!?! Такива хора, като тях, правят всяко нещо за да изкарат пари!?!Факта, че искаха да променят закона подмолно е твърде показател, че имат скрити намерения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още