IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със скандал за COVID кризата бюджетът на НЗОК мина на първо четене

Това не е просто лошо управление, а такова, което прокуратурата трябва да разследва, заяви здравният министър Стойчо Кацаров

12:12 | 26.08.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg

След скандал за управлението на пандемията у нас досега депутатите в Народното събрание приеха на първо четене проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г.

Проектът беше приет със 145 гласа „за“, един „против“ и 39 въздържали се.

Дебатът по предложената актуализация на бюджета за здраве прерасна в полемика за управлението на пандемията и по-конкретно проваленото управление на ГЕРБ и здравния министър на Борисов Костадин Ангелов.

„Няма да подкрепим бюджета на НЗОК заради категоричното становище на Българския лекарски съюз относно разпределението на средствата, които бяха гласувани в Здравна комисия“, каза Костадин Ангелов. „Българските лекари бяха излъгани. С тях МЗ се подигра по най-брутален начин като за последните няколко месеца не получаваха парите си за първа линия. БЛС няколко пъти беше манипулиран, че няма проблем с тези средства“, допълни Ангелов.

Словесните атаки към проваленото управление на пандемията отнесе конкретно Ангелов, който на няколко пъти се опита да защити действията си като здравен министър от парламентарната трибуна. Те бяха предизвикани от изказване на Мая Манолова, която призова Ангелов да спести наглото си поведение от трибуната, защото българите не са забравили как предишното правителство управляваше пандемията.

„Никой не е забравил как обещаните по хиляда лева се деляха между пет сестри по 200 лева. Не са забравили провала при третата вълна, както и сделките с корупционен привкус, които бяха публично огласени за покупка на маски и различни консумативи. Следва да проявите скромност от трибуната, като критикувате сегашното управление. Вашият управленски провал платихме със загубени човешки животи. Вие сте лицето на провала в управлението на пандемията“, заяви Манолова от парламентарната трибуна, обръщайки се към Костадин Ангелов.

Още в началото служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова депутатите да гласуват бързо актуализацията на бюджета на НЗОК, за да се осигурят пари за посрещане на четвъртата коронавирусна вълна.

„От гледна точка на настъпващата пандемична вълна е важно не само приемането на законопроекта, важно е и той да бъде приет възможно в най-кратки срокове, за да даде сигурност и спокойствие на системата в планирането и провеждането на мерките за противодействие на четвъртата пандемична вълна, която настъпва“, каза министърът.

Дебатът обаче прие друга посока.

Станислав Балабанов от ИТН обвини предишните управляващи от ГЕРБ, че не са се справили с кризата, хората са умирали на стълбите пред болниците, а Костадин Ангелов се возил смирено в „джипката“ на Бойко Борисов.

Тома Биков от ГЕРБ му отговори, че от ИТН и лично лидерът им Слави Трифонов били от хората, които твърдели, че изобщо няма коронавирус, а Мая Манолова от ИБГНИ горяла маски по площадите, защото маските били, за да мълчат.

По самия проект за бюджет на Здравната каса основната критика беше, че исканият допълнителен ресурс от 124 млн. лева ще се разпределя единствено по усмотрение на Надзорния съвет на НЗОК.

От „Има такъв народ“ настояха в актуализацията на бюджета на Здравната каса да се осигурят пари за COVID добавка за магистър-фармацевтите, които работят в болничните заведения, като изчисляват, че това ще коства един милион лева.

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че споделя много от критиките към проектобюджета, но подчерта, че те са към състоянието на здравната система и действащия в момента здравен бюджет. Той напомни, че в момента се предлага бюджетът на НЗОК да се допълни със 120 млн. лева към общия на касата от 5,3 милиарда лева, което не е промяна на философията на здравната система.

„Въпросът как се разпределят разходите от надзора не означава, че това не е прозрачно, а напротив, защото стенограмите се публикуват. Това не е основание да бъде отхвърлен законът“, каза министърът в отговор на критиките. Законопроектът е изготвен от надзора на касата, а не от министъра и то преди няколко седмици, припомни Кацаров. Той пое ангажимент да предложат конкретно разпределението на парите по пера, ако бъде поискано.

Стойчо Кацаров отново акцентира върху основните рискове пред здравната система – катастрофално лошото ú състояние след десетгодишното управление на ГЕРБ – нарушените баланси между болнична и извънболнична система, между медицинския персонал, между отделните специалности. Управлението на кризата досега е катастрофа и фактите са красноречиви за това, посочи министърът. Той цитира данни, според които за 6 месеца 26 хиляди души са починали, а през Втората световна война жертвите ни на фронта са били 12 хиляди.

„Това не е просто лошо управление, а такова, което прокуратурата трябва да разследва. Високата смъртност е пряка последица от управлението на кризата досега“, заяви Кацаров.

„Вижте болниците – декапитализирани, на прага на фалит“, продължи той и даде пример с Александровска болница. „Как да очакваме да се справи с пандемичната вълна, как да работят лекарите там“, попита той. И призова депутатите да подкрепят актуализацията за да се справим с пандемичната вълна. Дебатът днес не е за реформи, а за пари за пандемията. Срамно е да не подкрепите здравната система с административни бележки, заяви Кацаров от трибуната.

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса, защото е „неиздържана“, заяви Даниела Дариткова. По думите ú заложените над 105 млн. лева допълнителни приходи от здравноосигурителни плащания не са мотивирани.

Партията е поискала специални разчети за очакваните здравни вноски изцяло, според който се очакват 91 млн. лева допълнително. „Но затова не е необходима актуализация на бюджета, защото и в действащите текстове на закона за бюджета на НЗОК има правна възможност Надзорният съвет да разпределя тези средства по свое усмотрение в зависимост от това какви са изпълненията по отделните пера, но само за здравно осигурителни плащания“, каза Дариткова.

Начинът, по който ще се разпределят парите от Здравната каса, е новата „джипка“, заяви Хасан Адемов от ДПС. В актуализацията се залагат 120 милиона лева допълнително, предназначени за посрещане на Covid кризата и здравни услуги, които могат да бъдат разпределени с решение на Надзорния съвет на касата.

„Ние всички бяхме против това „джипката“ да разпределя разходите. Сега определяме нова „джипка“ – Надзорният съвет на НЗОК. Само че тази „джипка“ вече е с девет места. Трябва ли на девет човека, от които 4-ма представители на държавата, да им дадем възможността да разпределят по собствено усмотрение, без методика, 120 милиона лева“, попита Хасан Адемов.

От ДПС все пак подкрепят корекцията на финансовата рамка на Здравната каса, защото без актуализация няма как да се осигурят средства за обезпечаване на новата пандемична вълна.

В предложената актуализация на бюджета не са осигурени средства за училищата в условия на пандемията от Covid-19, заяви Георги Михайлов от „БСП за България“. Депутатът остро разкритикува липсата на яснота около началото на учебната година, както от страна на организацията ѝ, така и от финансовата й обезпеченост в сферата на здравеопазването.

В Германия вече се интересуват от брой болни в болниците, а не заразени – числа, които тормозят хората всеки ден, подчерта той. А у нас още няма анализ на МЗ за епидемичната ситуация към момента веднага.

Броят на хоспитализираните с коронавирус ще бъде около 10% от заболелите и в новата вълна, прогнозира Александър Симидчиев от „Демократична България“. По думите му няма да имаме адекватното намаляване на хоспитализациите и смъртността, защото ваксинационното покритие е много ниско. По мотивирането на актуализацията и справянето то е наложително да се дефинира конкретна активност, която да бъде финансирана“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Кацаров засега се очертава като двойно по-голямо бедствие и троен некадърник спрямо предния.За ситуацията в това министерство с пълна сила важи изводът на оптимистът, който на твърдението на песимиста,че по-лошо от това няма как да стане, бодро отговорил:може,можеее....!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още