Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Създава се регистър на автосервизите

Законови промени ще наложат минимална гаранция от шест месеца след техническия преглед

Създава се регистър на автосервизите

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Създаването на регистър на автосервизите и въвеждане на изисквания за минимален срок на гаранция на извършвания ремонт на автомобил са част от промените в законодателството, които предвижда транспортното министерство. Собственици ще имат персонален достъп до този регистър и в него ще трябва да се поддържа информация за произхода на резервите части, които се предлагат.

Това обяви пред БНТ Дамян Войновски, главен секретар на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Той напомни, че проблемът със сервизите се обсъжда още от 2014 г.

Още по темата

“В момента няма ясен регламент за автосервизите и по този начин не може да се защитят правата на гражданите, а в същото време самите ремонти оказват пряко влияние върху безопасността на движението. Има изискване да се издават документи, но те са само фактури и касова бележка. Официалните сервизи поддържат стандарти, но малките, а и не само те, не спазват никакви регламенти, защото не са задължени. Обмисля се да се сложат минимални изисквания, да се направи регистър на специалистите, които работят в тези автосервизи, както и регистър на самите сервизи. Не искаме да ги затваряме, а да ги извадим на светло в една еднаква среда”, посочи Войновски.

Той обясни, че се предвижда регистрите да бъдат два – за сервизи и лицата, които работят в тях, както и какви дейности извършват.

“Отделно ще има нов регистър за превозните средства, да се надгради сегашният за техническите прегледи. В него ще бъде вписвана информация какви ремонти са извършени. Залага се минимално изискване на гаранция от шест месеца, но ще може да има и по-дълъг срок за по-високо качество. В момента се обсъждат глобите, които най-вероятно ще започват от 5 000 лева, както и забрана за извършване на дейност, коментира Дамян Войновски. – От различните автомобилни асоциации също искат тази регистрация да стане факт, за да излезе браншът от сивия сектор.”

Пред БНТ Георги Илиев, собственик на автомобилен сервиз в София, коментира, че “въвеждането на подобен тип регистър ще създаде лоялна конкуренция и така ще се отговори на по-високите изисквания на клиентите.

“В зависимост от типа дейност на автосервиза трябва да има минимум техническа компетентност, степен на оборудване. Всички, които извършват тази дейност, ще бъдат хора, които имат необходимото техническо и материално оборудване и необходимата компетентност”, смята той.

Илиев припомни, че европейската гаранция е две години, а гаранцията при ремонт трябва да е минимум шест месеца. Търговецът трябва да може да дава гаранция към автосервиза, но до този момент гаранцията не е ясно регламентирана.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Няма логика да купуваме цели коли втора употреба без гаранция, а после и най-малкият ремонт по същите да е със задължителна такава!?

Още от Икономика и политика
Хора с увреждания ще получат допълнително над 125 млн. лева