IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

The Guardian: Най-корумпираната държава поема председателството на Съвета на ЕС

Присъствието на крайнодесни партии в управлението на страната също е причина за притеснение, пише британското издание

15:52 | 28.12.17 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 31 декември музиката ще свири, фойерверките ще осветяват небето, а след полунощ най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС ще поеме председателството на Съвета, пише в коментар британското издание The Guardian.

Председателството не е отговорната задача, каквато беше преди години, но ще е забележителен момент за балканската страна, присъединила се към общността през 2007 година.

10 години след присъединяването на България към ЕС все още отворени остават въпросите за борбата с корупцията, а присъствието на крайнодесни партии в управлението на страната също е причина за притеснение, пише още изданието.

"Никой в България не преследва политическата корупция, нито един бивш министър не е в затвора", коментира председателят на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов. Организацията показва фрапиращи данни за корупцията в страната. Всеки пети българин, общо 1,3 млн. души, съобщава, че е участвал под една или друга форма в корупционно плащане. През 2015 година делата за корупция, които имат своето решение, са едва 72.

Изданието посочва, че България и Румъния се присъединиха заедно в ЕС и двете са поставени под мониторинг от Брюксел по отношение на реформата в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност (само за България - б.р.).

Според Руслан Стефанов от Центъра този механизъм е дал резултат по отношение на организираната престъпност. "Но по отношение на корупцията и съдебната реформа резултатите не са каквито очакваше ЕС и Брюксел", казва още той.

Стефанов не е съгласен с резултатите от проучването на Transparency International за корупцията в България. За него това проучване показва повече дали хората харесват своята страна, или не. "Не мисля, че България е по-корумпирана от Словакия, например, но икономическият ефект е по-голям, защото икономиката на България е по-малка", коментира анализаторът.

В Брюксел пък са категорични - мониторингът над България ще продължи, докато ЕК не види изпълнени всички препоръки.

Всъщност България е една стабилна и непроблематична държава в очите на Брюксел. Тя не нарушава правилата, както прави Полша, не се бори с квотите за бежанци като Унгария, нито изисква милиарди спасителна помощ като Гърция. По тази причина и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер иска бързо влизане в еврозоната и в Шенген. Но опасенията за корупцията кара Франция, Германия и още няколко западноевропейски държави да блокират Шенгенската зона за България и Румъния, допълва още The Guardian.

Изданието посочва още, че едно от големите притеснения за ЕС може да дойде от участието на "ксенофобската партия Обединени патриоти" в управляващата коалиция. Припомнена е присъда за вицепремиера Валери Симеонов за дискриминация в изказване в Народното събрание през 2014 година. Тогава той нарича ромите "арогантни и озверели човекоподобни".

Военният министър Красимир Каракачанов пък е призовавал за защита на границите и с военна сила, ако се наложи, срещу бежанците. Всичко това не прави впечатление на премиера Бойко Борисов, но за Брюксел е алармен сигнал. Комисарят по въпросите на правосъдието Вера Йоурова призна пред Politico, че следи ситуацията с ромите в България, пише в заключение The Guardian.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Темата е за Българското председателство на Европейския съюз (ЕС) и аз представих истината.Вие пишете, че не разбирате представената истина.Къде е сложното да се разбере тази истина?Ползва се евро, което няма пълна икономическа стойност. Това качество на еврото е с вредно влияние. Нима според Вас нямането на пълна икономическа стойност на еврото няма вредно влияние?Нима някъде виждате да се прилага защита срещу вредното влияние на еврото?Тогава, какво ви пречи да разбирате истината: Българското председателство на Европейския съюз (ЕС) се подготвя при липса на защита срещу вредното влияние от еврото.Другото са последици от тази вредна за всеки грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
makama
преди 6 години
Интересно....Първо какво разбираме под корупция ?от Латински - вземане или даване ( в правото пасивна или активна)в англо-саксонския свят - нефункционите или трудно функциониране... или неморална действие ...Та за коя става на въпрос ?да вземем правовата корупция..Според мен корупцията на високо ниво е България няма .Да, няма. Всичко е законно на правно основание.....Дори другарката Нинова е кристално чиста...откраднала 3 мил. лева ? Не е вярно - законно ги е придобила съгласно правилата за приватизация.В UK още преди 100 години са лигализирали корупцията. От такива като тях сме се учили.За корупцията на дребно не ми се пише.Ниските доходи са основната причина....Но тази корупция не е опасна....например : на някой катаджия си дал 10-20 лева....ако нямаше ограничение, което сложено за капан ... и като вместо камера е поставена патрулка ..... кой е виновен ?да. съгласен съм - държавната власт. Може просто да няма патрулка или камера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
"...педeрастия медицински термин , от къв зор го цензурирате ?"питай амстердам ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 7
Balgarin35
преди 6 години
Конграчулейшънс за Бокича . За десет години и три мандата се доказа като корумпяга номер едно на ЕС!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 28 rate down comment 9
dakl
преди 6 години
Ето това е резултатът от десетгодишното управление на ББ.Не че няма по корумпирани држави в ЕС от България , но славата на ББ отдавна е прескочила държавните ни граници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 7
julian12
преди 6 години
България е най-корумпираната държава в ЕС, ако ще да го казват и най-големите лицемери, е факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 5
data
преди 6 години
педeрастия медицински термин , от къв зор го цензурирате ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 11
data
преди 6 години
Тия от гардиан *** съвсем ги превзе и води вече до трайни психически отклонения !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 8
Императорът
преди 6 години
Апропо - тая: Вера Йоурова - комисарка по въпросите на правосъдието - навсякъде говори, че "антиромовата реторика на ОП била неприемлива"... и в същото време не знам колко пъти е дрънкала, колко важно е над всичко да бъде "върховенството на законът".Интересно - наясно ли е, че "ромите", които са около 15% от населението на България, вършат над 90% от престъпленията, като много от техните престъпления са АБСОЛЮТНО БЕЗНАКАЗАНИ? Поиска ли от сплутият цацаров сметка за тая тотално ЛИПСА на "върховенство на законът"?Защо по дяволите в *** структури се издигат само такива мръcни безгръбначни пaрцaли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 6
V.At.
преди 6 години
Хайде на бас, че статията е по материали на български дописник. Вестникът се финансира по същата схема на българските НПО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още