IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортният министър: Търсим възможност за пускане на самолетна линия София-Скопие

В преговори сме с различни самолетни компании, които биха изявили интерес към полети между България и Северна Македония, посочи Николай Събев

18:25 | 06.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Премиерът иска да проверим какви са възможностите за пускане на самолетна линия от София до Скопие, което ще бъде проява на добра воля и облекчаване на възможностите за посещение между двете държави. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия.

"Имаме интензивна подготовка и сме в преговори с различни самолетни компании, които биха изявили интерес", подчерта той, цитиран от БТА.

В интервю за международната телевизия Bloomberg LP министър-председателят Кирил Петков коментира преговорите за приемане на Северна Македония в ЕС. Той обяви, че правителството „отваря пет нови работни групи – за инфраструктура, икономика, културен обмен, присъединяване към ЕС и история“ за работа по бъдещи инфраструктурни проекти и важни политически въпроси със западната ни съседка.

„Надявам се, че това няма да са само правителствени срещи – искам тези групи да работят изключително ефективно в следващите шест месеца и да постигнат реални резултати. Например не разбирам защо трябва да летя през Виена, за да отида в Скопие. Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и защо нямаме жп връзка София-Скопие", риторично попита Петков.

Николай Събев каза, че  като министър на транспорта и съобщенията, ще бъде част от правителствената делегация, водена от българския премиер, чието посещение в Скопие се подготвя. Тогава ще бъде обсъден и напредъкът по изграждането на жп връзката между двете държава.

Пред депутатите от комисията Николай Събев коментира, че се работи и по подготовката за среща между правителствени делегации на България и Румъния, която да бъде реализирана на ниво министри на транспорта. На нея се очаква двете страни да обсъдят възможностите за изграждане на по-добра транспорта свързаност помежду си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още