IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три български хъба ще участват в проект на ЕК за насърчване на дигитализацията

Технологичните центрове ще ползват консултантски услуги, за да осигурят достъп на фирмите до иновации

13:34 | 20.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България ще участва с три иновационни хъба в рамките на проекта на Европейската комисия „Smart Factories in new EU Member States“. Формалният старт на инициативата беше даден в София от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, който участва в конференция по проекта, съобщиха от икономическото министерство.

В рамките на проекта одобрените дигитални иновационни хъбове ще се възползват безвъзмездно от професионалните услуги на „Прайсуотърхаус Купърс“ и Европейската комисия.

Основната цел е да се осигури по-голям достъп на малките и средните предприятия до експертно знание в областта на технологиите, инструменти за развитие и тестване на дигитални технологии, както и услуги, свързани с финанси и иновации.

Конкуренцията беше сериозна – близо 140 кандидата от Централна и Източна Европа се състезаваха да попаднат във финалния списък от 34 хъба по проекта, обясниха от Министерството на икономиката.

„За нас е силен знак, че България е домакин на това събитие и се надяваме участниците да успеят да се възползват максимално от възможностите, които предоставя проекта“, каза зам.-министър Манолев.

По думите му България разполага с най-бързо развиващия се сектор “Информационни и комуникационни технологии” в Югоизточна Европа.

„Дейностите в областта на информационните технологии формират над 30% от производството и над 40% от добавената стойност в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, а дейността Информационни услуги формира около 5% от производството и 6% от добавената стойност в сектора”, посочи Манолев.

По данни на министъра средният брой на заетите в областта на информационните технологии за периода януари-септември 2017 г. е над 51 хил. души и нараства със 7% спрямо предходната година.

По думите му заетите в сектора растат средно с 9% на година, което показва и устойчив ръст.

Икономическият заместник-министър смята, че страната ни има много предимства в областта на ИКТ и акцентира на важността на комплексни инициативи като „Индустрия 4.0“ за насърчаване на процеса на дигитализация.

„Тя трябва да обхване колкото се може повече сектори на икономиката, а ключът към всяка цифрова трансформация са хората, които ще трябва да я осъществят“, допълни Александър Манолев.

Организатори на двудневната конференция, която се провежда в София Тех Парк, са Европейската комисия, PwC България и Oxford University Innovation Oxentia. Участие във форума вземат представители на 34-те хъба селектирани по проекта, на институции, неправителствени организации, университети и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още