IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бизнес иска гаранционен фонд и по-дълъг срок за разплащания

Туроператори внасят искане за оставка на министъра на туризма Николина Ангелкова заради липсата на стратегически план срещу кризата

11:45 | 21.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Обединение „Бъдеще за туризма“ ще депозира днес в Министерския съвет писмо с искане за отстраняването на ресорния министър на туризма Николина Ангелкова. Сред мотивите е липса на професионална компетентност и невъзможност за справяне с проблемите в сектора по време на кризата заради Covid-19.

В обединението влизат туроператори, хотелиери, превозвачи, екскурзоводи, собственици на места за настаняване. То представлява над 70 на сто от браншовите организации и юридически лица в сектора. Повече от 30 асоциации и сдружения в областта на туризма подкрепят искането за оставка на министъра, съобщи пред БНР Павлина Русева от Обединение „Бъдеще за туризма“. 

Недоволните туристически организации смятат, че Министерството на туризма води селективен диалог само с част от сектора. Няма нито един стратегически план за справяне с проблемите, липсват и предложения за антикризисни мерки, изтъкна Павлина Русева в предаването "Преди всички".

Основно искане е да се създаде гаранционен фонд по европейска директива от 2015 година, за да бъде осигурена ликвидност. Липсата на този фонд е най-големият пропуск, допълни Русева и даде пример с европейски практики, според които срокът варира между 12 и 18 месеца, което дава възможност на предприятията в туризма да планират и разпределят по-добре разходите във времето. 

"Министерството на туризма силно е ограничило периода за адаптация относно възстановяването на предплатени суми за пътувания, смятат от бранша. „Беше отпуснат само 1 месец – силно недостатъчен срок за това възстановяване“, коментира Русева, която определи това като „непосилна задача“.

Съществуват и неясноти около издаването на ваучери заради провалени пътувания. "Процесът е почти спрял. Хората силно се интересуват, но няма единна политика и твърда и ясна позиция от министерството във връзка с ваучерите", обясни Павлина Русева.

Ваучерната система се прилага в редица европейски страни, където издаването на ваучери е регламентирано законово.

„Ние настояваме за документална унификация на този ваучер. Това не е лист хартия, който да спаси в момента положението с тези суми на нашите клиенти. Той трябва да има ясно регламентиран срок на валидност и да бъде осигурена неговата ликвидност“, каза Павлина Русева.

В условията на безпрецедентна криза Министерство на туризма не осигури среда за оцеляването на българския туризъм, не подкрепи по никакъв начин  усилията на туристическия бизнес да се справи в ситуацията и окончателно затвърди убеждението, че без спешна кадрова промяна  на позицията министър на турзма не може да се очаква благоприятен изход от кризата с минимизиране на негативния ефект както за бизнеса, така и за потребителите, пише в отворено писмо на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Българската асоциация на туристическите агенции.

Голяма част от негативното развитие в сектора, породено от коронавируса, е в резултат на неадекватните и ненавременни реакции от страна на министър Ангелкова, което е повод  за исканата радикална промяна в държавното управление на туризма, посочват браншовите организации.

Те обвиняват Ангелкова в отсъствие на компетенции  по отношение  бизнес моделите и процесите в бранша,  непознаване на професионалната терминология, залегнала в нормативните актове, подценяване на  проблемите на българския туризъм.

Към момента липсва адекватно законодателно решение, което да гарантира баланса между защитата на потребителите и запазване ликвидността на българските туроператори. 

На практика с действията на Министър Ангелкова, България не е спазила препоръките на Еврокомисаря по правосъдие и потребители да се осигури финансовото обезпечаване на туристическите организатори с цел гарантиране правото на възстановяване на предплатените и отменени пътувания на потребителите. За сравнение в повечето страни членки на ЕС такива мерки вече работят, посочва се в отвореното писмо

До този момент няма поне  рамкова антикиризна стратегия, по която да се работи за извеждане отрасъла с минимални поражения от кризата или поне такава не е представяне и обсъждана с бранша, допълват от бранша. Организациите смятат, че министърът няма добра комуникация с другите си колеги министри, за да защити целеви финансов ресурс за подркрепа на всички звена в този бранш, отчитайки неговата специфика. Няма отправено нито едно рекламно послание за дестинация България, която ще е тук и след кризата, завършва писмото до медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още