Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Туроператорите да дават ваучери за пътуване до 2 г., предлага Ангелкова

Ваучерите да се презаредят за не по-рано от 2021 г., настояват от бранша

Туроператорите да дават ваучери за пътуване до 2 г., предлага Ангелкова

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Министерството на туризма (МТ) предлага да има възможност туроператорите да издават ваучери за бъдещо пътуване със срок до 24 месеца. Друго предложение е, докато трае извънредното положение у нас, 14-дневният срок за възстановяване на сумите за отменено пътуване да не действа, защото в противен случай има реална опасност голяма част от туроператорите да фалират. От ведомството предлагат също и отложено плащане по споразумение между туроператора и пътуващия.

Ваучерите за отсрочка на пътуването са предложени, за да може да има обективност и разбиране между туроператора и клиента, обяснява Ангелкова, цитирана от пресцентъра на министерството.

Извънредните предложения в сектора са във връзка с множеството отложени пътувания в страната и в чужбина заради извънредното положение у нас, както и заради очакванията за големи загуби и фалити сред туристическия бранш. 

Още по темата

Министърът съобщи, че ведомството разработва програма за кризисна рекламна стратегия. В момента пренастройваме стратегията за онлайн реклама, както и механизма за насърчаване на организирания туризъм, за да ги преструктурираме, обясни министърът.

„Наистина апелирам да не се пътува“, каза Ангелкова и призова българските граждани, които искат да пътуват в чужбина, да не го правят в този момент. В непрекъсната връзка сме с туроператорите, но да се пътува на екскурзия в този момент е безотговорно. Към днешна дата има 73-ма туристи, които трябва да се приберат от чужбина.

С големите туроператори сме се договорили да се реагира месец за месец, за да няма отмяна на всички почивки, каза още Ангелкова.

Междувременно от Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенти излязоха с призив за спасяване на българския туризъм. АБТТА призова Министерството на туризма да обясни на гражданите, че не е възможно веднага да си получат парите за бъдещи пътешествия, тъй като и без това бизнесът е пред колапс, посочва се в писмо, изпратено и до медиите.

Клиенти изискват незабавно и 100% възстановяване на предплатените суми, не приемат аргумента, че тези суми – в съотвествие със спецификата на работа в туроператорския сектор,  вече се намират под разпореждане на съответните доставчици на туристически услуги, които отхвърлят всякакви предложения за прехвърлянето им за бъдещи периоди, обясняват от бранша.

Българските туроператори предупреждават, че заради извънредното положение у нас и в света целият сектор е изправен пред колапс и много фирми са застрашени от фалит в следващите няколко дни.

Ситуацията е еднакво критична за туроператорските предприятия от всички сектори на българския туризъм - изходящ, входящ, вътрешен, събитиен, които в рамките на последните 3 седмици трябваше да анулират всичките си програми и проекти от предходния близо едногодишен период, обясняват от Асоциацията на туроператорите.

Те настояват Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите да излязат с ясно и недвусмислено изявление, че в настоящите извънредни условия туроператорите имат право да предлагат на клиентите си ваучери за използване на заплатените суми в бъдещи периоди и да им предлагат да презаверят купените ваканции и пътувания за бъдещи периоди, в срок, не по-рано от 2021 година.

Летният туристически сезон е под въпрос. „Трудно ми е да прогнозирам как ще се развие и дали изобщо ще има летен туристически сезон“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова вчера.

Николина Ангелкова издаде и заповед, с която временно се преустановяват организираните пътувания на български граждани в чужбина, организираните пътувания на чуждестранни граждани у нас, както и всички организирани туристически посещения в рамките на вътрешния туризъм. Временно се преустановяват също организираните посещения, представляващи допълнителни туристически услуги по смисъла на Закона за туризма. Туристическите посещения, започнати до влизането в сила на заповедта, се прекратяват по най-бързия възможен начин, предвижда още документът.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСК: Елементарни пропуски спъват инвеститорите в България