Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Увеличават педиатричните пътеки с 30%, в пулмологията цените са по-високи с 10%

Здравната каса и Лекарският съюз се договориха за анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности, който е публикуван за обществено обсъждане

Увеличават педиатричните пътеки с 30%, в пулмологията цените са по-високи с 10%

Снимка: Pixabay

Исканията на Български лекарски съюз за повишаване на цените на редица клинични пътеки и най-вече на тези в педиатрията са записани в проекта на анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз за 2018 г. Той е предложен за 14-дневно обществено обсъждане.

Още по темата

С влизането в сила на на анекса всички пътеки, които сега са общи за деца и възрастни, ще бъдат разделени в отделен пакет и ще бъдат финансирани изцяло като Пакет Педиатрия, пише на интернет страница на НЗОК.

Цените на клиничните пътеки, изпълнявани в клиники/отделения по „Педиатрия”  в структури от трето ниво на компетентност се увеличават  с 30%, а тези от първо и второ ниво на компетентост с 20%.

Поради значителните разходи за хирургично лечение на деца, както и необходимостта от по-продължително проследяване на състоянието им беше договорено увеличение с 50% на цените на следните клинични пътеки: КП 172, КП 174, КП 176, КП 178, уточняват от Здравната каса.

Увеличението на цените в областта на Пулмологията ще бъде с 10%, като там, където има разделение на пътеки за деца и за възрастни, детските пътеки ще бъдат завишени с 20 %.

Повишаване с 10% ще има и на цените на терапевтични клинични пътеки, изпълнявани в отделения по „Вътрешни болести”, „Кардиология”и „Анестезиология и интензивно лечение” от първо и второ ниво на компетентност.

НЗОК и Българският лекарски съюз се договориха за увеличение с 20% на цените на клиничните пътеки в областта на „Инфекциозни болести”. Аргументът е че за изпълнението им са необходими значителни средства, както за диагностициране на съответното заболяване, така и  за лечението на пациентите.

В подкрепа на демографската политика със 100 лева е увеличена цената на клинична пътека „Раждане” - от 750 на 850 лв.

Увеличение има и при цените на амбулаторни процедури №35, при която се правят сцинтиграфски изследвания и при амбулаторна процедура №37 за еднофотонна емисионна компютърна томография с компютърна томография (SPECT/CT) на хибриден скенер.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Нивото на IT експертиза в държавата е ниско, смятат експерти