IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се данъците за автомобилите с по-нисък екостандарт в София

Повишава се и налогът за възмездно придобиване на имущество, реши Столичният общински съвет

13:47 | 30.12.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На извънредно заседание днес Столичният общински съвет /СОС/ прие предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова за повишаване на данъците за най-замърсяващите и мощни автомобили в София, както и на данъка за възмездно придобиване на имущество, предава БТА.

Местният парламент прие увеличение на данъците върху автомобилите с по-нисък екологичен стандарт, както и на данъка върху възмездно придобиване на имущество.

За колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти. За автомобилите до 100 конски сили, които са най-масовите, увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лв. От тази промяна Столичната община очаква да събере около 18 млн. лв. през 2020 година. 

Най-замърсяващите автомобили трябва да плащат повече от автомобилите, които не цапат толкова околната среда, каза пред журналисти кметът на София. Всички говорим за по-чист въздух, затова и смятам, че това е най-логичната мярка. София е последната столица, в която съществуваше тази несправедливост до момента, посочи Фандъкова. 

За осигуряване на повече средства в кварталите и ремонт на квартални улици и тротоари кметът на София предложи и СОС прие промяна в данъка за възмездно придобиване на имущество. Това са средствата, които общината придобива от сделките с имоти или с автомобили, поясни Фандъкова. Според нея е справедливо тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите. Предложението на общината е данъкът от 2,5 процента, както е в момента, да бъде повишен на 3 процента. Тоест увеличението е с 0,5 процента. Фандъкова съобщи, че в София годишно се правят около 115 000 сделки с имоти и автомобили като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 000 лв., което означава 50 лв. данък. 

Очакваните допълнителни приходи от този налог са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите. Половината от тези средства ще бъдат предоставени директно на районните кметове за изпълнение на техните програми за ремонт на улици и тротоари. Останалата половина от средствата ще бъдат в програмата на общината за тези ремонти, каза Фандъкова.

Няма да се вдигат данък "сгради" и такса "смет" през 2020 г., заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на заседанието на Столичния общински съвет, цитирана от агенция Фокус.

Промените трябва да влязат в сила от 2020 г. с промяна в Наредбата за местните данъци и такси.

Два протеста се проведоха преди днешното извънредно и последно заседание на Столичния общински съвет (СОС). Хората от единия протест изразиха недоволство срещу увеличението на данъка за автомобилите, а другите за отчуждаването на имотите в столицата за 15 стотинки на квадратен метър земя.

Протестиращите издигнаха и плакати с надписи, сред които "Общината ни ограбва", "Стига сте крали от народа, откраднете от себе си", "Не наказвайте бедните, за сметка на богатите", "Не вдигайте данъците на колите" и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още