IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ветото на антикорупционния закон може да влезе в парламента тази седмица

Парламентарната правна комисия ще разгледа президентското вето на заседание в сряда

11:15 | 08.01.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията по правни въпроси на Народното събрание ще заседава в сряда, макар официално да не е започнало официалното пленарно време, като в дневния ред е включено обсъждане на ветото, наложено от президента на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Това съобщи по БНР председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

По думите му ветото върху този закон не е изненада, тъй като намерението на държавния глава беше обявено, докато течеше второто четене в пленарната зала. 

Ще обсъждаме аргументите така, както са изложени в мотивите, посочи Кирилов.

"Има политически мотиви, които са маскирани с правни аргументи. Иначе бих казал, че доминират правно-техническите съображения, но да не забравяме все пак, че Народното събрание е политически орган", коментира още Кирилов по отношение на мотивите на държавния глава, с които налага вето на антикорупционния закон.

Председателят на правната комисия не очаква промяна в становището на депутатите и смята, че ветото ще бъде отхвърлено. 

Той припомни, че парламентарното мнозинство вече е изложило позицията си по отношение на аргументите, приведени от президента срещу закона. “Смятаме, че нашите контрааргументи на тези твърдения са убедителни. След като имаме вето, е логично ние да представим нашите отговори, включително и ще задълбочим в голяма степен и аргументацията”, каза той.  

Данаил Кирилов коментира и двата основни аргумента "против" текстовете в закона – за това, че начинът, по който се конституира антикорупционният орган, може да го направи политически зависим и че се открива поле за злоупотреба със специални разузнавателни средства.

Той подчерта, че независимо, че Народното събрание избира председателя на Комисията, това, което гарантира обществения интерес, е публичната процедура за подбор на кандидатите. Това е най-прозрачната процедура досега, която се практикува в подбора на кадри, които да заемат ръководни длъжности в държавни органи, посочи Кирилов.

Народното събрание е колективен орган, където точно дебатът и сблъсъкът между мнозинството и малцинството гарантира, че в тези процедури по подбор излизат наяве всички съществени качества и характеристики на отделните кандидати, така че да не се стигне до грешен, до неправилен избор, каза още той.

По отношение на използването на специални разузнавателни средства от антикорупцишонния орган Кирилов посочи, че тези данни, които са събрани със СРС и не се използват от прокуратурата, се унищожават, каквито са изискванията на закона за СРС. Той припомни, че прилагането на тези средства става със санкцията на съда. 

По отношение на вота на недоверие към кабинета, който БСП ще внесе на 17 януари, Кирилов посочи, че управляващите имат много аргументи и ще предложат отговори на твърденията на социалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още