IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вяли дебати по втория вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" за 2018 г.

По време на дискусиите ДПС и патриотите се обвиниха в опити за разделение на нацията, от "Воля" решиха да запълват дупки по улиците във Варна

14:49 | 26.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В отсъствието на премиера Бойко Борисов в Народното събрание се проведоха дебатите по искания от БСП вот на недоверие за провала на политиката на управляващите в областта на сигурността. Това е вторият вот срещу правителството от началото на годината. През януари от БСП искаха оставката на правителството заради несправяне с корупцията.

Депутатите си разменяха реплики и обвинения, често несвързани с темата. От ГЕРБ пък въобще не взеха думата по време на дебатите, а от БСП отказаха да продължат, с което беше сложен и краят на извънредното заседание на парламента.

Вотът на недоверие ще бъде гласуван като първа точка на редовното заседание на депутатите на 29 юни.

Още при внасянето на вота от  "Воля" заявиха, че едва след дебатите ще решат дали да подкрепят искането за оставката на правителството. Но част от депутатите отказаха да присъстват на заседанието. От партията обясниха в съобщение до медиите, че те, заедно с лидера им Веселин Марешки, ще запълват дупки по улиците на Варна.

Лидерът на левите Корнелия Нинова като представител на вносителите заяви, че правителството не осигурява националната сигурност на страната и посочи като най-тежък проблем за обществото битовата престъпност. Тя цитира данни на Министерството на вътрешните работи (МВР), според които от началото на годината 75% от кражбите не са разкрити.

За 2017 година не са разкрити 85% от телефонните измами, които са в размер на около 5 млн. лева.

В същото време от данъците на хората за системата годишно се отделят 3,5 млрд. лева.

Нинова цитира още криминални случаи от последните месеци, включително бягствата от затвори, както и невъзможността да бъдат защитени границите на страната и да бъде ограничена контрабандата в страната. От БСП смятат, че има пробив в системите на митниците.

Тя също цитира думи на вицепремиера Валери Симеонов, че министри от кабинета толерират проституция и контрабанда в страната и попита защо вътрешният министър Валентин Радев не се е самосезирал по тези коментари.

Според Нинова в системата има демотивация, предизвикана от политически назначения и липсата на нормалните условия за работа. По данни на БСП 2 хил. души са напуснали системата на МВР като само стотина от тях са пенсионери.

Лидерът на социалистите обвини управляващите, че опитват да приватизират охранителната дейност  чрез закона за частната охранителна дейност, а хората вече сами се организират, за да се защитят.

От ДПС още при внасянето заявиха, че ще подкрепят вота. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ днес обясни от трибуната, че не могат да стоят безучастно, когато става въпрос за бъдещето и сигурността на държавата. Той беше категоричен, че има проблеми в отделните структури на националната сигурност и дълг на всички е да се справим с тях.

Карадайъ посочи, че правителството не изпълнява актуализираната Стратегия за национална сигурност за 2018 година. В изказването си той заяви, че в страната се поддържа "хранителна среда" на ксенофобията и крайния национализъм, обясни още лидерът на ДПС. За него това също поражда нестабилност и несигурност и поражда опасности за националната сигурност.

От "Обединените патриоти" контрираха, че най-голямата гаранция за националната сигурност е неучастието на ДПС в управлението на страната. Павел Шопов от обединението обясни, че вотът няма да бъде успешен и няма да има никакво отражение върху обществото.

Той беше категоричен, че голяма част от проблемите в системата на МВР са породени от кадри на БСП там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още