IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВиК оператори планират намаляване на загубите на вода с до 40%

Ръстът на цената на водата е обсъждан от общинските съвети, асоциациите по ВиК и от областните администрации още през 2015 г., каза регионалният министър

15:28 | 16.12.17 г. 1
<p>
	Министърът на регионалното развитие Николай Нанков. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Снимка: БТА

ВиК оператори планират намаляване на загубите на вода по мрежите с до 40% в бъдеще. В краткосрочния 5-годишен период в бизнесплановете им прогнозата е за спад на водозагубите с между 5% и 20%.

Това съобщи в интервю за Нова телевизия днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщават от пресслужбата на ресорното му министерство.

Вече има наредба за качеството на предоставяната услуга, в която е предвиден много по-сериозен контрол от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), посочи Нанков. Почти всички ВиК оператори са наказвани, но с дребни санкции на фона на извършваните нарушения, каза министърът.

КЕВР следи за изпълнението на инвестициите, тя има право да прави периодичен мониторинг на бизнес плановете на операторите, които могат да бъдат променяни на третата година, обясни още Николай Нанков.

От 2010 г. до сега само от ВиК операторите са инвестирани над 500 млн. лв. Още 320 млн. лв. трябва да инвестират до 2020 г., каза регионалният министър. Той посочи, че новите услуги също струват пари, но са основани на екологични директиви.

Николай Нанков обясни, че там, където няма изградена канализация, гражданите няма да плащат за отвеждане и пречистване на отпадни води, а само за доставяне на питейна вода.

Инвестициите в отрасъла и въведената през 2015 г. единодушно от всички партии с промяна в Закона за водите единна цена на услугата, предоставяна от един ВиК оператор в една област, са факторите, които оказват влияние върху цената на водата, обясни регионалния министър. Той коментира, че предложенията за повишаване на цената на водата са били разглеждани още през 2015 г. и 2016 г. в общинските съвети, асоциациите по ВиК и от областните администрации.

През 2015 г. Законът за водите беше променен от ГЕРБ, като прагът на социална поносимост беше намален от 4% на 2,5% от доходите на домакинствата в една област, за да няма безкрайни увеличения на цената на водата, припомни още Нанков.

Вече е готов проектът и през следващата година ще стартираме с обсъжданията на нов законопроект за ВиК, обяви той. Предвижда се въвеждането на още по-стриктен механизъм, за да може за най-бедните прослойки от населението се ползват от т.нар. водни помощи или гарантирано потребление на ниска цена, съобщи министърът.

В момента експерти обсъждат дали минималният праг за битовите нужди на един човек да са безплатни, или на минимална цена. Дискутира се и дали размерът на минималните водни количества да е в размер на 1,5 куб. м или 2,8 куб.м на човек на месец.

Очаква се законът да влезе в сила в средата на 2018 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още