IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Владимиров: До края на годината ще изплатим всички задължения на БДЖ

Изпълнителният директор на железниците оценява реформата като успешна

12:42 | 06.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

До края на годината ще бъдат изплатени всички задължения на БДЖ. Това обяви пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на държавните железници Владимир Владимиров.

„В момента задълженията са 390 милиона, загубата е 15 млн. лева за миналата година. До края на месеца плащаме още 60 млн. лева задължения", уточни той.

Владимиров оценява реформата в БДЖ като успешна.

Думите му бяха в отговор на на обвиненията на бившия изпълнителен директор на БДЖ Християн Кръстев, който упрекна настоящото ръководство, че няма план за оздравяване на железниците.

“Няма предвидени пари за нови влакове, понеже няма как да си ги купим”, каза Кръстев по време на участието си през изминалата седмица в предаване на Bulgaria ON AIR и дори намекна за корупция.

Владимир Владимиров обаче припомни, че съществуват два плана за реформи в железниците, "като първият е от 2010 г., а вторият от 2015 г. и с него се актуализира онова, което трябва да бъде свършено".

“От 2010 г. досега са извършени 400 мерки”, подчерта изпълнителният директор.

"Само по времето на господин Кръстев Планът за оздравяване и развитие на БДЖ не е прилаган, няма нито една извършена мярка", смята Владимиров.

Той отбеляза още, че във връзка с всички 400 реформи, извършени с плана от 2010 г., БДЖ получава "нотификация" от Европейската комисия за одобрение и определяне на мерките като "жизненоважни".

"В края на 2017 г. получаваме втора нотификация от ЕК, с която се разрешава държавата да помогне на националните железници с определени средства, като част от тях вече са предоставени", информира Владимиров.

Той е категоричен, че не може да се съгласи с думите на Християн Кръстев и по отношение на бъдещето на БДЖ, тъй като към този момент се подготвя техническа спецификация за закупуването на нов подвижен състав, а парите за това ще бъдат разчетени в следващия държавен бюджет.

„И сега в бюджета има разчетени 35 млн. лева капиталов трансфер, но те ще отидат за погасяване на задълженията“, обясни изпълнителният директор на държавните железници.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още