IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилват контрола на мерките срещу коронавируса заради липсата на дисциплина

Здравната система разполага с достатъчен капацитет на национално ниво, но по области започваме да чувстваме затруднения, обяви здравният министър

10:30 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Здравната система на България все още разполага с достатъчен капацитет на национално ниво, но по области започваме да чувстваме затруднения. Те се дължат на това, че не всички спазват разписаните мерки, а те са достатъчно леки и приемливи – най-важната - носене на маски на закрито, проветряване на помещенията, спазване на дистанция от 1,5 метра и дисциплина. Това заяви здравният министър проф. Костадина Ангелов на брифинг в Министерство на здравеопазването.

„Колкото повече време минава, виждаме разколебаване в хората по отношение на дисциплината“, каза той.

В тази връзка министърът осочи, че ще бъде завишен контролът. Органите на РЗИ и полицията ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, където се събират големи групи хора и в търговски обекти, молове, нощни заведения и нощни клубове. 

„Мерките важат за всички в еднаква степен – за граждани и институции. Там, където не се случва, органите на РЗИ ще инспектират, ще дадат предписания и ако не бъдат изпълнени, следва затваряне на съответното заведение. Такъв е законът“, заяви относно мерките за заведенията здравният министър.

„Нови мерки засега не са наложителни. Има необходимост от спазване на настоящтие", подчерта за пореден път министърът. "Да спазваме мерките, каквито са“, призова той.

Що се отнася до готовността на болничната система, беше обявено, че общо за страната има 135 хоспитализирани пациенти с коронавирус, 67 от тях са в интензивни отделения.

Има готовност да бъдат разкрити 7307 легла за тези пациенти с коронавирус с по-леки симпоми. За интензивна терапия има готовност за разкриване на 1108 легла. Сега заетостта е 19% на леглата за тези, които не се нуждаят от дихателна реанимация, и 6% за тези, които имат нужда от дихателна реанимация, обяви здравният министър.

Заразените медицински служители до момента са 1440. За последното денонощие случаите на новозаразени медици са 25. Общо 394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, в лечебни заведения са 60, каза още проф. Ангелов.

Има две области в България – Благоевград и Търговище, които са със заболяемост над 120 души на 100 хиляди, каза министърът и призова да се избягват пътувания в тези области, ако не са необходими.

Доц. Ангел Кунчев представи данни за епидемичната ситуация в Европа и у нас.

"Въпреки сериозния ръст в България за 14-дневен период ние продължаваме да не сменяме мястото си. Към този момент сме на 22-ро място от 30 страни в Европа. На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма промяна. Смъртността е 1,56 на 100 хиляди, което ни нарежда на 8-мо място в ЕС. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици", заяви доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че не се очертават промени относно възрастовата структура на хората, които дават положителен резултат. Ръстът на положителните случаи не води до голямо увеличаване при смъртните случаи, каза още доц. Кунчев.

„Имаме всички шансове учебната година да се проведе над 98% присъствено”, обяви по време на брифинга образователният министър Красимир Вълчев.

По думите му ситуацията ще се влоши, но не толкова заради Covid-19, а заради настъпването на сезонните вируси. В момента основен проблем е високият брой ученици, които са развили грипоподобни симптоми, каза Вълчев.

„С положителни тестове за коронавирус към момента са 172 деца и ученици и 165 учители. Среднодневно това е 5-6 учители и ученици, като за учениците е 6-7 пъти под средните стойности за населението. Това потвърждава тезата, че учениците рядко се разболяват и развиват симптоми. При учителите процентът е малко над средния”, каза още просветният министър.

„Не можем да си позволим да затворим училища. През пролетта организирахме компесаторно обучение, но то не може да бъде за постоянно и не може да бъде толкова ефективно. Световните лидери се изказаха, че ние рискуваме да забавим развитието на децата и да се изправим пред поколенческа катастарофа”, допълни Вълчев. За него няма съмнение, че увеличените стойности на заболеваемостта се отразяват на системата на образованието.

„Карантинираните учители и ученици са 0,5%, тоест петима ученици на 1000 не учат”, каза още Вълчев.

Здравният министър обясни как ще се действа, ако ученик прояви грипни симптоми. Първият вариант е родителите да се свържат с личния лекар, който да предприеме необходимите действия, или да заведат детето си на преглед. От здравното министерство се придържат към първия вариант.

При масово тестване с бързи тестове сред учениците рискът е да се получат неверни резултати, смята министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още