IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство разработва единни правила за възнагражденията в болниците

Здравният министър и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи обсъдиха мерки срещу недостига на медицински сестри

15:59 | 15.01.18 г.
<p>
	Здравният министър Кирил Ананиев и председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.<em> Снимка: Министерство на здравеопазването </em></p>

Здравният министър Кирил Ананиев и председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Снимка: Министерство на здравеопазването

Министерството на здравеопазването разработва единни правила към държавните лечебни заведения как да се определя размерът на възнагражденията на служителите. Това стана ясно по време на среща на здравния министър Кирил Ананиев и неговия екип с ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

И здравното ведомство, и представителите на асоциацията споделят мнението, че трябва да има промяна в системата на заплащане в сектора, съобщиха от здравното ведомство.

От асоциацията категорично заявяват, че не искат оставки и протести, защото така не се решават проблемите, които стоят на дневен ред от години.

Investor.bg припомня, че за днес на обяд беше планиран протест на лекари от общински болници в страната, но Министерството на здравеопазването съобщи, че ще отпусне на болничните заведения близо 28,5 млн. лева за дейности, извършвани от общинските болници по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г.

По време на срещата в Министерството на здравеопазването председателят на асоциацията Милка Василева алармира за недостиг на медицински сестри, като напомни, че в момента те са по-малко от половината от необходимия брой и ако не работят на две или три места, системата ще фалира.

Разчетите показват, че средно за страната заплатата на медицинските сестри е около 520 лв. По тази причина според данни на Европейската комисия приблизително 6800 български медицински сестри практикуват професията си в страни от ЕС, а още толкова са социални асистенти.

Освен размера на възнагражденията, от БАПЗГ поставиха и други въпроси, свързани с възможностите за обучение и допълнителна квалификация.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че министерството ще съдейства с всичко необходимо, за да създаде условия медицинските сестри да имат възможност да се квалификацират през целия си живот.

На обсъждане подлежат медицинският стандарт по здравни грижи, наредбата за специализациите в здравеопазването, наредбата за здравните кабинети в детските градини и училища, уточниха от Министерството на здравеопазването.

В съответствие с практиката в другите държави, методологичното ръководство на специалистите по здравни грижи на територията на страната ще бъде изрично възложено на определен експерт (републикански консултант).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още