IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленият сертификат у нас може да отпадне след месец

Това обяви съветникът на премиера по въпросите на пандемията проф. Радка Аргирова

10:13 | 02.02.22 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още около един месец. Това каза по Нова телевизия проф. Радка Аргирова, която е съветник на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19. 

По думите ѝ пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари.

„При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броят на интензивните легла. Когато този брой намалее, ще отпадне и зеленият сертификат”, подчерта тя.

„Зеленият сертификат ще остане само там, където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Никой няма намерение да тормози хората, но това се налага”, подчерта Аргирова и допълни, че ваксинацията към момента е доброволна и здравните власти особено държат на това. 

„Ваксинирането продължава, а и самият характер на омикрон дава по-малко усложнения. Този вариант протича по-леко”, категорична е тя.

Над 11 хиляди са новите случаи на коронавирус у нас. Малко над 27% са положителните проби от направените 40 863 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.

250 935 са активните случаи, надвишавайки четвърт милион за пръв път от началото на пандемията.

През изминалото денонощие са починали 87 души. 82,76% от тях не са били ваксинирани.

841 са новопостъпилите в болнични заведения. 85,37% от тях не са ваксинирани.

Общият брой на хоспитализираните пациенти с коронавирус е 5799, от тях 533 са в интензивни отделения. 4354 са отчетени като оздравели.

През последното денонощие са поставени 8192 дози ваксини. Със завършен ваксинационен цикъл вече са 1 999 666 души. С бустерна доза са 615 816 души.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Frosty
преди 2 години
Ваксаните съвсем ще u3перkулясат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още