Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

Спасение за ЕС ли ще е Европа на няколко скорости

Италия може да се превърне в център на една нова, втора Европа заедно с Испания, Португалия и Гърция, смята Бившият дипломат Здравко Попов

Спасение за ЕС ли ще е Европа на няколко скорости

Снимка: Pixabay

Сегашната ситуация в Италия дава основание на Брюксел да утвърди идеята си за Европа на няколко скорости. От тази гледна точка Италия може да се превърне в център на една нова, втора Европа заедно с Испания, Португалия и Гърция.

Това коментира в студиото на Bloomberg TV Bulgaria бившият дипломат от кариерата и настоящ президент на Института за публична политика Здравко Попов.

„Вече имаме една своеобразна регионална Европа на Вишеградската група и страните, гравитиращи около нея. Имаме и германо-френското ядро, към което се асоциират страните от Бенилюкс, от Скандинавието. Остават България и Румъния. Те не могат да бъдат оставени сами. Именно тук идеята е да бъде направена четвъртата Европа."

Това, посочва Попов, донякъде обяснява защо ЕС поставя акцент върху интеграцията на Западните Балкани.

„Може би логиката е тази, че трябва да пакетираме България и Румъния със страните от Западните Балкани, защото вече така те вече няма да са самотни. Така се оформя четвъртата Европа, което ще позволи на привържениците на разделянето на няколко скорости да намерят аргументи в своя полза,“ посочи събеседникът в предаването. 

Подобен сценарий ще означава, че Брюксел си запазва холдинговото право да държи в себе си общите принципи, ценности и правила на страните-членки. 

„Но самото членство, статутът на пълноправен член на ЕС ще зависи вече от други критерии - качество на живот, икономическо развитие и т.н. Когато сложим тази рамка върху различните региони, виждаме как те се различават съществено."

Според анализатора това, от една страна, би създало нови бариери е рамките на ЕС, но, от друга, е един много елегантен начин, по който европейският елит може да излезе от много тежката ситуация, в която се намира в момента проектът, наречен Европейски съюз.

Обстоен коментар бе направен и на други важни казуси от последно време - изминалите избори в Италия, предстоящите в Унгария, както и казуса около сделката за българските активи на ЧЕЗ.

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
9
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Не, даже ще е голяма грешка ! повече храна за популитите и сигурен крах на ЕС !
5
 
4
 
2
преди 2 години
Хелмут Кол (де)....
5
 
6
 
1
преди 2 години
"Спасение за ЕС ли ще е Европа на няколко скорости "

Цъ! Ето какво казва Хелмуд Кол, обаче чрез устата на Путин (тогава е нямало как да каже чие е авторството на тезата):

"Миропорядок 2018". Фильм Владимира Соловьева:
https://www.youtube.com/watch?v=BoKo9nNl2UU

Още от Имената на бизнеса
Д-р Бранимир Кирилов: Качеството на услугата носи доверие и устойчив бизнес