IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на издателството на Хари Потър поскъпват силно след успеха на нов роман

От Bloomsbury Publishing очакват приходите и печалбата "да надминат лесно" прогнозите на анализаторите

18:42 | 30.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Bloomsbury Publishing Plc поскъпнаха, след като компанията, най-известна с поредицата за Хари Потър, обяви, че нов фантастичен роман е довел до "изключителни" продажби през февруари, предаде Bloomberg.

Акциите поскъпнаха с 12% в Лондон до рекордно високо ниво в рамките на деня, тъй като Bloomsbury прогнозира, че приходите "лесно ще надминат" прогнозите на анализаторите за годината, а печалбата ще ги "изпревари съществено". Това отчасти се дължи на успеха на новия роман "Crescent City: House of Sky and Breath" на американката Сара Дж. Маас.

Книгата моментално се превърна в световен бестселър номер едно след излизането й на 15 февруари, се казва в изявление на Bloomsbury.

През първата седмица от книгата са продадени 119 712 копия в САЩ и 23 637 копия в Обединеното кралство, уточнява говорител на компанията по имейл. От Bloomsbury отбелязват също, че са успели да смекчат предизвикателствата във веригата за доставки, като отпечатват заглавия по-рано от обикновено и са гъвкави относно това къде печатат.

Инвестиционната банка Peel Hunt повиши прогнозата си за печалбата на издателството преди облагане с данъци с 15% до 25,3 млн. паунда (33,2 млн. долара), като същевременно вдигна и целевата си цена на акция до 425 пенса от 400 пенса.

Последният роман на 36-годишната нюйоркчанка Маас е продължение на нейния "Град на полумесец: Дом на пръст и кръв", в който главният герой Брайс Куинлан "търси отмъщение в съвременен фантастичен свят на магия, опасност и изпепеляваща романтика" според сайта на автора.

Акциите на Bloomsbury поскъпнаха с 10% до 401 пенса за брой към 16:05 часа местно време в Лондон. Цената на книжата се повиши с около 45% през последната година, надминавайки ръста от 9,1% на британския индекс FTSE All-Share Index.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още