Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Биткойн срещу Libra: Какви са основните разлики между двете криптовалути?

През тази седмица бяха повдигнати въпроси относно това как Libra ще се впише в съществуващите финансови разпоредби

Биткойн срещу Libra: Какви са основните разлики между двете криптовалути?

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook превзе медиите с новината за създаване на собствена криптовалута Libra, като компанията е принудена да защитава проекта си заради регулаторни проблеми около защитата на личните данни и притеснения, че цифровите пари могат да бъдат използвани за незаконна дейност, пише в свой анализ CNBC. В същото врене Г-7 предупреждава, че криптовалутата на Facebook може да създаде сериозни правни рискове.

Libra обаче несъмнено е сравнявана с биткойна, въпреки че много експерти поставят под съмнение дали валутата на Facebook може да се нарече криптовалута. Ето и основните разлики между двете.

Още по темата

Различни технологии

Една от най-големите разлики е в основната технология зад двете валути.

При биткойн трансакциите се записват анонимно в така наречения блокчейн. По същество това е база данни, поддържана от мрежа от компютри, при която трансакциите са обезпечени по такъв начин, че практически са невъзможни външни намеси.

При Libra също се използва форма на блокчейн, при която обаче трябва да се получават ауторизации, което означава, че трансакции могат да се правят само от група от доверени страни.

Затова е и създадена Libra Association, базиран в Швейцария консорциум от компании, който включва такива като Visa и Uber. Всеки от членовете на асоциацията инвестира по минимум 10 млн. долара в проекта.

„Libra ще създаде централизирана структура, управлявана от асоциация, съставена само от големи институции, които са закупили своето право на глас“, коментира Идо Садех Мен, основател и президент на компанията за криптовалути Saga Foundation.

Този модел се различава значително от мрежата на биткойн, която може да бъде достъпна и поддържана от всеки, който разполага с достатъчно хардуер и достъп до интернет.

„Криптовалутите се характеризират с липсата на доверие към иначе доверените посредници“, написа в неотдавнашен блог пост Питър Ван Вакенбург, ръководител на проучване за криптовалутите.

Различна употреба

Биткойнът е определян като виртуална валута за разплащане, която позволява на хората да обменят пари без да използват посредничеството на банка. В момента се използва като форма на инвестиция и често е наричан „цифрово злато“.

Основната цел на Libra е да се използва при трансгранични плащания и парични преводи. Цифровата валута на социалната мрежа ще бъде обвързана с кошница от официални валути и други активи, за да се избегнат волатилни движения, често наблюдавани при криптовалутите като биткой и етер.

Дейвид Маркъс, ръководител на Блокчейн отдела на Facebook, вече заяви, че Libra ще работи "по-скоро като традиционна валута", отколкото като криптовалута.

„Биткойн и Libra представляват различни етапи в развитието на валутите и съответно това се случва на практика по различен начин“, коментира Чарлз Хайтер, съосновател и главен изпълнителен директор на платформата за сравнение на криптовалути CryptoCompare. Той определи биткойна като действащ без официално одобрение, напълно децентрализиран, дефлационен и волатилен, а Libra като нуждаеща се от официално одобрение, по-централизирана, управлявана от търсенето и предлагането и закрепена към фиатните пари.

Различни регулаторни въпроси

Валутата на Facebook определено е в центъра на вниманието, когато стане въпрос за регулиране на криптовалути. И ключовият момент е във финансовите посредници, тъй като според експертите системата без посредници както е при биткойн е система без посреднически риск и следователно няма нужда от регулиране, насочено към защита срещу рисковете, които идват от посредниците.

Libra Association в момента се състои от 28 членове, като надеждите са те да достигнат 100 до момента на пускане на валутата, което се очаква да се случи през първата половина на 2020 г.

През тази седмица бяха повдигнати въпроси относно това как Libra ще се впише в съществуващите финансови разпоредби.

„Независимо от всичко, ако Facebook и неговите партньори успеят да преодолеят регулаторните препятствия, валутата несъмнено ще има огромно въздействие върху световната икономика, вероятно засенчвайки биткойна“, обясни още още Хайтър от CryptoCompare.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
abdul до: Моабет да става
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
*виртуален петрол :-)
0
 
4
 
5
преди 10 месеца
Безконтролното печатане на всякакви платежни средства води до хиперинфлация,която най-вероятно ще загроби системата.
0
 
4
 
4
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Зукърбърг се е зпитал "защо само ФЕД да печати $? Нека и аз да пусна либри. И при едните и при другите покритието е ала-бала. В момента има много шум за криптовалутите и ние ще кажам че нашата валута е крипто. Все някой ще си купи и от нас. Потребители 3 милярда. А иначе няма нужда от това Либра да е криптирана щом има оторизационен център. Защо доларите не са криптирани? Има кой да ги контролира. Просто е модерно 'крипто' е
buzzword и ще я ползват за допълнителна примамка.
Получат ли разрешение което се съмнявам ще отворят голяма дупка в контрола на търговията с долари и други валути. Има ли работеща система с Либра какъв е смисъла да забраняваш на Иран да търгува петрол с долари? Длама потребители във фейсбук ще си разменят реален петрол с виртуални Либри.
0
 
3
 
3
abdul до: Shadow1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
ще струва колкото сега - 17-19К лв.

"Марк Зукърбърг сигурно няма да знае какво ще представлява валутата след една година, след като си кажат думата всичките лидери от Г7."
Аз не си спомням някой да е питал Г7 преди да пусне биткойн. Е там е разликата между биткойн и либъркойна на зуки.
4
 
6
 
2
Shadow1 до: abdul
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Мм даваме заключения 1 година преди да е пуснат продукта. Личи си че си професионалист, дори повече от професионалист, понеже и Марк Зукърбърг сигурно няма да знае какво ще представлява валутата след една година след като си кажат думата всичките лидери от Г7. Може ли да ми кажеш колко ще струва биткойна на 01/08/2019 мисля, че за твоите умения на анализатор ще е детска игра да прогнозираш едно число +-5%

Още от Криптовалути
Коронавирусът помага на „ало“ измамниците и в света на криптовалутите