IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът потъна под 10 хил. долара заради опит за контрол на пазара в САЩ

Негативно отражение върху търговията в сряда имаше и новината за потенциален проблем с фишинг на една от най-големите платформи

22:16 | 07.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Биткойнът отново се озова под границата от 10 хил. долара, след като цената му се понижи заради новината, че Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ ще изисква всички борси за търговия с цифрови пари да регистрират дейността си в агенцията, съобщи CNBC.

Най-популярната криптовалута загуби близо 10% от стойността си в сряда вечерта до 9577 долара по данни на Coinbase. Изявлението на комисията поради опасения, че затягането на регулативния режим може да ограничи бъдещата търговия.

„Ако една платформа предлага търговия на дигитални активи и оперира като борса, както е определено от федералните закони за ценни книжа, то тя трябва да се регистрира в агенцията или пък да бъде освободена от регистрация“, се казва в съобщението на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ. 

Изявлението на комисията идва след няколко седмици, в които се опитваше да установи по-добър контрол над многобройните платформи и борси за търговия. Дали законите за ценни книжа обаче касаят дигиталните пари остава повод за много спекулации, пише CNBC.

Биткойнът е поевтинял с около 50% от историческия си връх през декември, когато успя да достигне близо 20 хил. долара. От тогава насам обаче рязко губи от стойността си заради продължаващите страхове от увеличаване на натиска, идващ от усилията за регулация на пазара.

Негативно отражение върху търговията в сряда имаше и новината за потенциален проблем с фишинг на една от най-големите платформи за търговия с криптовалута Binance.com. От ръководството на компанията обясниха, че разследват евентуални нередности в търговията.

Според CoinMarketCap Binance е една от трите най-големи борси в света по обем на търговия.

Всичко за криптовалутите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още