IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дивият Запад на финансовите пазари

В естествотото на капитализма е, че има периодични избухвания на лудост, но надозрниците са длъжни да се намесят и да овладеят изблиците

20:02 | 17.12.17 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Считана е за новото голямо нещо – криптовалутата биткойн. Цената ѝ се увеличи почти 20 пъти от началото на годината, общата пазарна стойност вече е над 330 млрд. долара. Все повече инвеститори искат да участват в чудотворното увеличение на парите и инвестират почти еуфорично в кибермонети. Всички те разчитат на обещанието за спасение от страна на учениците на биткойна: криптовалутата щяла да революционизира най-малко световните платежни системи, а в най-добрия случай ще премахне традиционната глобална валутна система.

По-внимателно взиране показва едно – биткойнът е преди всичко парадигма на балон. Вътрешната стойност на виртуалната валута е.... кръгла нула. За разлика от петрола биткойнът не изпълнява никаква продуктивна функция, за разлика от акциите не секюритизира никакъв дял от дружество, а за разлика от долара стойността не е гарантирана от правителството.

В най-добрия случай биткойнът е една неясна надежда за технологична революция, а в най-лошия - една гигантска измама.

Зад оригиналната концепция се крие очарователна идея. Биткойнът е създаден през 2008 г. от анонимен изобретател, за да преоткрие начина, по който плащаме, чрез бързи и евтини трансакции. Нищо от това не е предадено от биткойна - криптовалутата консумира огромно количество енергия, трансакциите са скъпи и бавни и има малко търговци, които приемат плащане с биткойн.

Към днешна дата валутата е от особено значение за перачите на пари, трафикантите на наркотици и изнудвачите, защото могат да използват кибернетичната валута, за да въртят анонимно бизнеса си.

Отвъд нелегалността на биткойна засега той не доказва много реални ползи. За сметка на това функционира по-добре във финансовия свят. Цената е нараснала значително и сега се търгува над нивото от 19 000 долара. Интернет балонът беше шега в сравнение  с това.

Независимо от това много фенове виждат само една посока за цената - нагоре. И там е проблемът. Курсът се задвижва почти само от спекулации. Все повече и повече частни инвеститори се съблазняват и инвестират - отчасти с помощта на високорискови финансови продукти като договори за разлика. Много рисков залог. Не на последно място, защото търговията на неконтролирани борси за биткойн представлява „Див запад на финансовите пазари“.

Голяма част от това, което на регулирани пазари би вкарало дилърите в затвора, тук може да се прави свободно: договаряне на цени, координиране на стратегиите за търговия, манипулиране на пазара.

В сегашната си форма биткойнът е по-скоро пирамида, отколкото сериозен инвестиционен обект. Около 1000 ранни ентусиасти притежават 40% от пазара според Bloomberg. Всеки, който се присъединява сега, увеличава преди всичко печалбата за тази биткойн аристокрация. И има много начинаещи, защото в интернет масово се популяризира влизането в тази валута, а тя се превърна в една от най-важните теми за разговор заради рязкото покачване на цените и вниманието от страна на медиите.

В по-далечна перспектива обаче балонът е все още безобиден. Всички криптокомпозиции заедно се оценяват на 500 милиарда долара, около половината от оценката на американския технологиен гигант Apple. А в сравнение с оценения на близо 30 трилиона долара американски жилищен пазар, който доведе финансовия свят на ръба на бедствието преди десет години, биткойнът е направо джудже.

Само че това може да се промени доста бързо. За първи път от понеделник на CBOE може да се залага на фючърси върху биткойна. Други места като CME и Nasdaq скоро ще я последват с такива фючърси. Други финансови продукти, като например индексни фондове за биткойна, са също вероятни. В резултат на това все повече банки и големи институционални инвеститори вероятно ще навлязат на пазара.

Това може да има фатални последици в средносрочен план. Първо, това ще насърчи и без това горещата цена. Второ – финансирани с кредити залози за цената ще могат да се приемат в много по-голям мащаб. И трето, спадът на цените в бъдеще ще има много по-тежки последици: през банките чрез верижна реакция може да проникне във финансовата система. Така чисто частният риск на някои ентусиасти може да се превърне лесно в системен риск.

В директорските бордове на големите банки вече се обсъждат такива опасности, а  много от институциите не желаят да се присъединят към истерията за биткойна. Но макар че иначе рядко сдържаните банки са скептични, надзорните органи и законодателите трябва да се намесят: В биткойн търговията трябва спешно да бъдат затегнати регулаторните бариери.

В естествотото на капитализма е, че има периодични избухвания на лудост, казваше икономистът Джон Кенет Гълбрайт. Но финансовите надзорници и политиците са длъжни да овладеят тези изблици. 

Още по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 1
shinawatra
преди 6 години
Много си прав, в крайна сметка на банкерчетата каква им е целта - да възпират прането на пари и престъпността ли? Аз пък си мислех, че с тези неща се занимава полицията, а и в днешно време в офшорни банкови зони се държат към 5-6 трилиона. Важно е да се разграничат функциите на банките (които смеят да се само-наричат институции, въпреки че не са такива) от тези на изпълнителната власт и полицията. Тия банкСтери още малко и хоп да забранят и КЕША, само че им дойде байгън сега и биткойна:)) Съвсем ще изпаднат от играта горкичките след време. А държавите хич и да не се опитват да контролират парите на гражданите, колкото и да им се иска;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Биткойнът в момента не е същият биткойн измислен от Сатоши. Той е минал през множество ъпгрейди, отстранени са редица пропуски и грешки. Тъй че технологията не стои на едно място - тя се развива и при това бързо. Никой не отрича, че има още няколко сериозни проблема (не като тези описани по-долу), а вероятно в бъдеще ще излизат и още. Но всички тези проблеми могат да бъдат решени, при това без да се променя първоначалната концепция. А дори и биткойнът да не оцелее - не е болка за умиране. Ще го замени друга по-добра криптовалута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Изглежда само ти от всички коментиращи знаеш за какво говориш. Освен чисто математически има и друга причина за "горната граница". Ако системата е отворена (тип рипъл) не можеш да набухаш така нагоре цената. Реално кой актив е по-ценен - този, който е неограничен или тоя, който е краен? Иначе си прав за прогнозата си - ще се срине неминуемо под собствената си тежест. Според мен (дори трябва да се съглася с као...) това ще стане по-рано от изкопаването на лимита или близо до лимита на биткойна. Иначе, освен чисто математическите и физичните ограничения, има и други причини, които ще приземят биткойна - момента, когато цената му ще накара хората да се замислят малко, ако бай ти Сатошо продаде дори 1 биткойн, ако някои от китовете почнат игра, ако някой от тарикатите, дето зехлебят с фючърси решат да побутнат малко самия биткойн, ако 1-2 правителства решат да се из3бат... и още милион НЕТЕХНИЧЕСКИ проблеми.Като обобщение - електронните, децентрализирани системи са бъдещето за разплащане, но не и биткойн, итириум или техните производни алт-койнове. Днешната технология е твърде далеч от истината. Всичко останало са някакви плямпаници на м***струбатори хайпаджии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Абсолютни глупости, дори не заслужават коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
ще се срути пирамидата много преди да стигне последния биткоин, така че това няма да дойде на дневен ред изобщо :):) за това и последния биткоин е някъде там в неизвестното....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
хахахахаха, лъсна че идея си нямаш за какво говориш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
pinoccio
преди 6 години
Глупости, защото си хуманитар. Защо, мислиш, че има таван на койните? Именно заради този проблем. Достигаш тавана и трябва да бъде продължено с друга емисия, като блоковете на отделните емисии трябва да бъдат вързани по такъв начин, че да не нарушават децентрализацията. Но това едва ли някой е опитвал. Ще трябва Сатоши пак да се появи, за да внесе уточнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
abdul
преди 6 години
"Като не можеш да верифицираш транзакциите, на какви такси ще минеш? Задачата е математически проблемна, защото самата счетоводна книга става все по-разпределена, все по-децентрализирана. "Глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Като не можеш да верифицираш транзакциите, на какви такси ще минеш? Задачата е математически проблемна, защото самата счетоводна книга става все по-разпределена, все по-децентрализирана. Всяка транзакция трябва да оставя следа у всеки пиър, защото системата е пиър ту пиър - такава е концепцията. Така верификацията става трудно занятие до степен дори невъзможна. Въпросът е кога точно се случва този момент. Това могат да го кажат само академици по числови методи. А числовите методи, които днес се изучават то студентите, са още от времето на перфокартите. Професорите са прочели оттогава само "Брулени хълмове". За такива като Тюринг фабриката не отваря всеки ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
След това се минава на такси от трансакции изцяло. И не, майнърите няма да напуснат играта. ;-) Дори напротив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още