IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дивият Запад на финансовите пазари

В естествотото на капитализма е, че има периодични избухвания на лудост, но надозрниците са длъжни да се намесят и да овладеят изблиците

20:02 | 17.12.17 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Считана е за новото голямо нещо – криптовалутата биткойн. Цената ѝ се увеличи почти 20 пъти от началото на годината, общата пазарна стойност вече е над 330 млрд. долара. Все повече инвеститори искат да участват в чудотворното увеличение на парите и инвестират почти еуфорично в кибермонети. Всички те разчитат на обещанието за спасение от страна на учениците на биткойна: криптовалутата щяла да революционизира най-малко световните платежни системи, а в най-добрия случай ще премахне традиционната глобална валутна система.

По-внимателно взиране показва едно – биткойнът е преди всичко парадигма на балон. Вътрешната стойност на виртуалната валута е.... кръгла нула. За разлика от петрола биткойнът не изпълнява никаква продуктивна функция, за разлика от акциите не секюритизира никакъв дял от дружество, а за разлика от долара стойността не е гарантирана от правителството.

В най-добрия случай биткойнът е една неясна надежда за технологична революция, а в най-лошия - една гигантска измама.

Зад оригиналната концепция се крие очарователна идея. Биткойнът е създаден през 2008 г. от анонимен изобретател, за да преоткрие начина, по който плащаме, чрез бързи и евтини трансакции. Нищо от това не е предадено от биткойна - криптовалутата консумира огромно количество енергия, трансакциите са скъпи и бавни и има малко търговци, които приемат плащане с биткойн.

Към днешна дата валутата е от особено значение за перачите на пари, трафикантите на наркотици и изнудвачите, защото могат да използват кибернетичната валута, за да въртят анонимно бизнеса си.

Отвъд нелегалността на биткойна засега той не доказва много реални ползи. За сметка на това функционира по-добре във финансовия свят. Цената е нараснала значително и сега се търгува над нивото от 19 000 долара. Интернет балонът беше шега в сравнение  с това.

Независимо от това много фенове виждат само една посока за цената - нагоре. И там е проблемът. Курсът се задвижва почти само от спекулации. Все повече и повече частни инвеститори се съблазняват и инвестират - отчасти с помощта на високорискови финансови продукти като договори за разлика. Много рисков залог. Не на последно място, защото търговията на неконтролирани борси за биткойн представлява „Див запад на финансовите пазари“.

Голяма част от това, което на регулирани пазари би вкарало дилърите в затвора, тук може да се прави свободно: договаряне на цени, координиране на стратегиите за търговия, манипулиране на пазара.

В сегашната си форма биткойнът е по-скоро пирамида, отколкото сериозен инвестиционен обект. Около 1000 ранни ентусиасти притежават 40% от пазара според Bloomberg. Всеки, който се присъединява сега, увеличава преди всичко печалбата за тази биткойн аристокрация. И има много начинаещи, защото в интернет масово се популяризира влизането в тази валута, а тя се превърна в една от най-важните теми за разговор заради рязкото покачване на цените и вниманието от страна на медиите.

В по-далечна перспектива обаче балонът е все още безобиден. Всички криптокомпозиции заедно се оценяват на 500 милиарда долара, около половината от оценката на американския технологиен гигант Apple. А в сравнение с оценения на близо 30 трилиона долара американски жилищен пазар, който доведе финансовия свят на ръба на бедствието преди десет години, биткойнът е направо джудже.

Само че това може да се промени доста бързо. За първи път от понеделник на CBOE може да се залага на фючърси върху биткойна. Други места като CME и Nasdaq скоро ще я последват с такива фючърси. Други финансови продукти, като например индексни фондове за биткойна, са също вероятни. В резултат на това все повече банки и големи институционални инвеститори вероятно ще навлязат на пазара.

Това може да има фатални последици в средносрочен план. Първо, това ще насърчи и без това горещата цена. Второ – финансирани с кредити залози за цената ще могат да се приемат в много по-голям мащаб. И трето, спадът на цените в бъдеще ще има много по-тежки последици: през банките чрез верижна реакция може да проникне във финансовата система. Така чисто частният риск на някои ентусиасти може да се превърне лесно в системен риск.

В директорските бордове на големите банки вече се обсъждат такива опасности, а  много от институциите не желаят да се присъединят към истерията за биткойна. Но макар че иначе рядко сдържаните банки са скептични, надзорните органи и законодателите трябва да се намесят: В биткойн търговията трябва спешно да бъдат затегнати регулаторните бариери.

В естествотото на капитализма е, че има периодични избухвания на лудост, казваше икономистът Джон Кенет Гълбрайт. Но финансовите надзорници и политиците са длъжни да овладеят тези изблици. 

Още по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 1
Money
преди 6 години
Отлична статия на Бойчо Попов. Синтезира всичко за криптовалутите в един кратък и добре написан текст. @pinoccioБанките само се опитват да намерят приложение на блокчейн. До колкото знам централният депозитар на САЩ, DTCC, ще са първите, които от догодина ще използват блокчейн за практически нужди - по-специално за рипортинга на дериватите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
pinoccio
преди 6 години
"Към днешна дата валутата е от особено значение за перачите на пари, трафикантите на наркотици и изнудвачите, защото могат да използват кибернетичната валута, за да въртят анонимно бизнеса си." С тази мантра искат да приберат и кеша, за да могат от банките да я карат на отрицателни лихви и да си разменят местата с депозантите - депозантите да плащат на банките лихви. Престъпниците винаги си намират начин да се оправят - парите през адронен колайдер ще ги прокарват и пак ще са им чисти. Потърпевши остават обикновените хора. Банките и сега ползват блокчейн платформи,но иначе са против биткойна. Биткойнът има една техническа слабост, за която никой не говори - с наближаване на горната граница от койни, майнерите изчезват поради все по-растящата трудност за решаване на математическата задача по верифицирането, следствие от ефекта на все по-дълбоката разпределеност. Тогава кой ще върши тази невъзможна работа - системата увисва във въздуха. Лимитите за емитирани койни са именно за това - системата работи, докато може да се копае. Но какво се случва по-нататък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 13
ildobrev
преди 6 години
Зад биткойна стои много енергия и машинно време. За това той е много по стойностен от долара или еврото, зад които стоят само идеите на Джанет Йелън и Марио Драги. Не е пирамида, защото няма признаците на пирамида, освен рязкото покачване на цената. Това си е просто балон. Но финансовите институции сега могат да превърнат дериватите върху него в пирамида.Идеята за крипто валута е революционна, но биткойна не е подходящ за тази роля, заради ограничеността му и волатилността. Може би по-скоро етереума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Ако надзорниците и политиците регулират тоя балон, ще обвинят тях, когато той се пукне. Затова е най-добре да не правят нищо, макар че ще ги обвинят, че не са се намесили. Но те поне предупредиха, затова нека оставят вината за ставащото в криптоциклетистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 10
gchavdar
преди 6 години
Изключително повърхностно написана статия, без автора въобще да вниква в естеството на блокчейн веригите и последващите криптовалути. Жалко за авторитетният сайт. Просто сме написали нещо за да не изоставаме от вълната. А това с покритието на валутите от държавите и банките е най-големия "майтап". Вие въобще къде живяхте от 2007 насам? В сегашно време справка Венецуела!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 10
abdul
преди 6 години
ми разбира се, че не е нито само долара,нито е само биткойна.Странното е единствено, че банкерчетата много ласкаво се изказват за блокчейн, а като стане въпрос за криптовалути (на блокчейн) всичките са балони. Все им се върти някаква блокчейн нам си кво ама те да го контролират, щото иначе не било "сейф" ;-).п.с. когато една криповалута се изстрелва в космоса това може да е балон, когато обаче много криптовалути се изстрелват в космоса и технологията е призната от теб, това вече не е балон, това е новия свят ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 4
vankata89
преди 6 години
финансовите надзорници и политиците изобщо да не се месят къдетото не им е работата. Той драгата си го каза в прав текст че и да искат не могат да го регулират. Финансовите надзорници може да помислят защо в най - бедната държава в ЕС имаме едни от най - големите банкови такси ето им по - смислена тема на размисъл. Казват че зад биткойна не стои нищо и бих се съгласил, но може ли някой да ми каже какво по дяволите стои зад един килим за $ 1 000 000 долара картина или бутилка шампанско за $10 000 долара. С какво тези *** са по ценни от биткойна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 2
sando1
преди 6 години
Що па само на долара? Да не би едно евро да е един биткойн? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 22
abdul
преди 6 години
Не цената на биткойн се увеличи 20 пъти, цената на долара се срути 20 пъти спрямо биткойна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още