IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия потопи биткойна трайно под 10 000 долара

Азиатската страна ще прекрати всички плащания с криптовалути

15:35 | 01.02.18 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индийското правителство заяви, че не счита криптовалутите за законно платежно средство и ще предприеме всички мерки за елиминиране на плащанията чрез тях, съобщава Bloomberg.

“Правителството ще предприеме всички възможни мерки за прекратяване на използването на криптоактиви в платежната система на страната, както и възможностите за финансиране на незаконни дейности чрез тях”, заяви финансовият министър на Индия Арун Джайтли пред депутати в Ню Делхи. В същото време обаче той каза, че правителството ще проучи използването на блокчейн технологията за прилагането ѝ в икономиката за други цели.

След като най-голямата по пазарна капитализация криптовалута биткойн достигна своя връх в средата на декември, доближавайки цена от 20 000 долара за брой, редица негативни новини срещу него и другите цифрови пари доведоха до поредица сривове. Биткойнът изпрати изключително труден за него януари, в който изтри 44,2 млрд. долара от постигнатата през 2017 г. пазарна капитализация в размер на около 200 млрд. долара. 

Данъчните власти в Индия са започнали разследвания още през декември на различни трансакции, направени чрез незаконни борси за търговия с биткойн. Това се случи малко, след като центалната банка на южноазиатската страна предупреди потребителите за потенциалните рискове, които крият криптовалутите.

След изказването на финансовия министър на Индия биткойнът потъна с 8,3% до 9322,83 долара за брой по данни на CoinDesk.

Предишното поевтиняване на биткойна под границата от 10 000 долара беше преди около две седмици заради опасенията, че регулаторните органи по целия свят могат да наложат по-строга политика спрямо виртуалните валути.  Разпродажбите бяха предизвикани от притеснения за въвеждане на по-ограничаващи правила на ключовите пазари за криптовалутите – Южна Корея и Китай.

Всичко за криптовалутите четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 10 rate down comment 6
thehappyroger
преди 6 години
Аз продължавам да следя с интерес кое ще се срине първо в следващите 10 години, балончето на кретено-масоно капитализма, който Космосът предстои да заличи до 2050-та заради планетарните промени, или пазарът на криптовалути, които със сигурност ще са бъдещето и ще заместят сегашните кирливи пари :D Нали знаете, че един айфон не струва повече отколкото китайската му имитация, също както в един ейпъл има същият хардуер, какъвто има и в най-обикновено Леново, но цените са съвършено различни :D Егоистичните алчни, но и прости хора на старата его-парадигма предстои направо да се побъркат от бъдещето, което ще се разгръща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 6
Gennosuke
преди 6 години
До авторът на статията!!! Не Ви знам дали сте репортер или писател на свободна практика?!? До Investor.BG!!! Ако продължавате в същия дух да пишете само подбрани статии,то ще отидете в графа фейк нюз. Какви са тези неща?!? Отиде си журналистическата етика и морал. Толкова ли сте закъсали,та издавате такива лъжливи новини?!? Трябва ли да Ви се дават линкове на други сайтове (и така да Ви се срива още повече реномето) за да видите истината!?! Преди да публикувате дадена статия проверете я поне 3 пъти. В днешно време на лъжливи новини,вече не е меродавно дали си публикувал първи дадена статия или втори. Важното е да не губите позиции с лъжливи новини...До коментарите на останалите... В България винаги сме били силни в даването на глупави коментари,щото разбираш ли, трябва да се коментира,разбиаш ли... Много ми е чудно,как ще ползват системата на блокчейна,пък самите биткойнти били лоши... В днешно време банките управляват и когато се засегнат техните интереси скачат против всичко! Защото така таксите и комисионните изчезват,а това са едни от основните пера от приходите им. Винаги когато съм чел коментари ми е правило впечатление че не се прави конструктивен отзив или коментар. Но пък такъв ни е и манталитета и акъла. Май скоро-скоро няма да се оправим!!! За съжаление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 6 години
ние не отговаряме на тематично регистрирани *** :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 6 години
кой ти знае ... има ли човек на света който може да предвиди кога една пирамида ще рухне.... иначе то няма резон да е 2 лева, камо ли 10К
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 17
BobbyM
преди 6 години
Биткойна още не е достигнал своята истинска стойност която е точно 0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 16
ss42
преди 6 години
А на балона в банковата система колко му даваш? Аз мисля че до 5 г ще има криза в целия свят и много държави ще обяват фалит благодарение на сегашното печатане на хартийки. А биткойна ще се оправи аз лично ще купя на 5000$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 11
kolarimuse
преди 6 години
и какво предлагате, да се купува или да не? Някой въобще смята ли, че има резон и ще достигне още по-големи стойности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 6 години
Когато ти писах, че всички сме наясно как биткойна ще се спихне, ти отговаряше как и слънцето ще изгасне. Това с твоята валута обаче ще се случи до една година, поне според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
Sakamano
преди 6 години
Колко трайно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Тая новина се оказа не съвсем вярна.Редакцията - ако държите да се гледа на вас като на сериозна медия, а не като на някакви разнасящи всякакви глупости и лъжи, моля, публикувайте следващата официална позиция на финансовото министерство на Индия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още