Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Какви ще са технологичните тенденции на пазара на имоти през 2018 г.?

Все повече ще навлизат изкуствения интелект и когнитивните технологии, очакват се и големи сделки в криптовалути

Какви ще са технологичните тенденции на пазара на имоти през 2018 г.?

Снимка: Архив Ройтерс

Изпращаме година с много технологични промени, които намират място и в сферата на недвижимите имоти. Нещата като изкуствен интелект, криптовалути и т.н. очевидно са тук, за да останат.

Ето и прогнозите на Inman за това какво да очакваме през 2018 г. на базата на случилото се през 2017 г.

Големи сделки за покупка на жилища в криптовалути

Най-големите сделки с имоти ще започнат да се осъществяват в биткойни. През 2018 г. ще видим и най-голямата сделка, платена с биткойн до момента, предвижда прогнозата. И все пак ще отнеме още известно време преди тази тенденция да стане обичайна, затова и трансакциите през следващата година ще получат широко медийно отразяване.

Нови технологии в домовете

Жилищата от ново поколение вече ще включват интерактивни технологии, като например Алекса на Amazon. Системата ще може да обяснява на клиентите на брокери на имоти всичко за имота.

Завръщането на многофамилните жилищни сгради

Повечето от водещите мегаполиси преживяват бум в строителството на многофамилни жилищни сгради в централни райони. Точно тези сгради привличат най-много хората от поколението Y (т.нар. милениали), които в момента обмислят покупка на дом вместо наем. Затова и засиленото строителство се очаква да продължи през 2018 г.

Бейби бумърите в САЩ „отлитат“ на юг

Много от бейби бумърите в САЩ (поколението, родено през 50-те и 60-те години на ХХ век) ще освободи досегашните си жилища и ще се насочи към жилища за пенсионери в по-топлите щати и дори в други държави с топъл климат. Това ще освободи известен запас от имоти на пазара, който в момента прегрява заради недостатъчно предлагане. Така хората ще се възползват и от покачването на цените на жилищата.

Данъчният закон, който ще преобрази пазара

Данъчната реформа на президента Доналд Тръмп ще преобрази пазарите на имоти заради промените в данъчното облагане и облекченията, от които собствениците досега се ползваха. Някои хора вероятно ще обмислят преместване в друг щат – например от 1% до 2,5% от хората в Калифорния, Ню Йорк, Кънектикът, Масачузетс и Вирджиния, където данъците ще се повишат, обмислят миграция другаде, което може да доведе и до загуби за тях, ако не премислят добре стратегията си.

Покупка вместо наем

На повечето пазари през 2018 г. покупката на собствен дом се очертава да е по-добро решение от наемането, затова и все повече наематели се очаква да стават собственици. След време може да се изисква по-голяма първоначална вноска, а и лихвите се очертава да растат, което не е в полза на притежаването на жилище.

Изкуственият интелект навлиза в бизнес плановете на агенциите за имоти

Тази тенденция ще подкрепи поддържката на базите данни, при управлението им, както и извличането на най-подходящата информация за определени клиенти и обекти в точното време.

Когнитивните технологии

Това са иновации, които все повече ще завладяват домовете на хората. Само с една команда много от собствениците на жилища ще могат да пускат осветлението или пък ще загряват фурната на 200 градуса и то без да стават от дивана или пък дори преди да се приберат у дома.

Amazon и Google влизат в играта с недвижимите имоти

Те ще се конкурират с другите платформи, които предлагат имоти. Наскоро например една скрита опция в Amazon предизвика медийна сензация – за опцията „наеми брокер“, която стоеше скрита на сайта. Макар да изглежда, че това е по-скоро услуга за препращане засега, нищо не пречи на компанията в бъдеще да навлезе и на този пазар. Времето ще покаже. Едно е сигурно обаче – и през 2018 г. пазарът на имоти ще е пазар на продавачите, което означава, че времето е чудесно за агентите по недвижими имоти.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Криптовалути
Блокчейн експерт: Появата на фючърсите ще помогне на криптопазара