IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет криптоборси са се отказали от лицензи за Япония 

Някои платформи вече се пренасочват към други пазари

15:44 | 29.03.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пет борси за търговия с криптовалути са оттеглили молбите си за лицензиране в Япония, посочвайки, че не могат да покрият изискванията на японските власти, съобщи днес Службата за финансови услуги, цитирана от AFP. 

Две борси - Tokyo GateWay и Mr. Exchange - неотдавна са уведомили властите, че вече не искат да кандидатстват за лицензи. Три други борси - Raimu), bitExpress и Bit Station - са се отказали преди това. 

Япония прие ентусиазирано виртуалните пари и с цел по-добра защита на потребителите създаде система, изискваща борсите да бъдат лицензирани, предава БТА. Лицензи досега са получили шестнайсет борси. 

Службата за финансови услуги посочи, че борсите, които се отказват от процеса на лицензиране, ще възстановят парите на клиентите си, преди да спрат работа. Компаниите могат да продължат да предлагат други услуги, които не изискват лиценз за борса за криптовалути. 

По-рано тази година базираната в Токио борса Coincheck обяви загуба от 58 млрд. йени (547 млн. долара) заради дигиталната валута НЕМ, за която се подозира, че е причинена от хакери. Coincheck, която работи от 2012 г., кандидатства за лиценз, но все още не го е получила.

Именно поради затягането на регулациите в Япония някои борси вече се оттеглят от един от най-големите пазари за търговия с криптовлаута.

Например платформата за търговия с криптовалути Binance, най-голямата в света по изтъргуван обем, търси ново начало в Средиземноморието. Компанията, основана миналата година в Хонконг, планира да открие офис в Малта, заяви основателят ѝ Джао Чанпън. Binance скоро ще започне търговия в европейската островна държава и е близо до сключването на сделка с местни банки, която може да осигури достъп до депозити и тегления, каза той, без да се ангажира с определен срок.

Регулаторите - от Китай до САЩ, от миналата година се намесиха в обмена на криптовалути и бизнеса, оставяйки много като Binance да се борят за намирането на постоянна база.

Компанията имаше офис в Япония и се опитваше да получи лиценз за работа, но реши да отстрани персонала си, за да избегне сблъсъка с местните регулатори. Японската агенция за финансови услуги издаде предупреждение срещу платформата заради това, че оперира в страната без регистрация. Ако Binance не вземе предвид предупреждението, агенцията ще сигнализира органите на ред.

Всичко за криптовалутите четете тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още