IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрастващите се биткойн фабрики

Миньори изчисляват, че и на цена от около 1000 долара за брой все още могат да „копаят“ на печалба

08:17 | 27.02.18 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Майкъл Потийт, студент по инженерство в университета Old Dominion в Норфолк в САЩ, решава да започне да копае биткойни преди четири месеца.

Използвайки биткойни, които вече притежава, той купува 20 хардуерни устройства, които решават сложни уравнения, за да генерират нови монети. Но само едно от тези устройства води до проблем с електрическата инсталация в дома му. Така че 20-годишният младеж започва да търси търговска площ, която да наеме и която хем да бъде достатъчно голяма, хем наблизо да няма други сгради, за да не пречи на никого шумът от машините, пише The Wall Street Journal.

Заради повишаващите се цени на криптовалутите все повече физически лица и фирми са привлечени от идеята да копаят цифрови монети, като и те се сблъскват с проблемите на американския студент. Това води до увеличаване на предлагането на услуги, като хостинг или отдаване на различни пространства под наем, които предоставят подходяща инфраструктура, сигурност и електричество.

През февруари Потийт премества оборудването си в център за данни, управляван от Bcause – компания, създадена преди пет години, която планира да създаде най-голямото „минно пространство“ в Северна Америка. 

Добивът на биткойн може да бъде скъп и тромав, изискващ специализиран хардуер и огромно количество енергия. Подобни предизвикателства отдавна подтикнаха миньорите да споделят пространство и ресурси. Сега компаниите, които се занимават с минно оборудване, обслужват повече заявки отвсякога.

Дори когато цената на най-популярната криптовалута се понижи с около 40% от пика си през декември, изчислителната мощ в мрежата, известна като hash-rate, продължи да се увеличава. Това показва, че все повече миньори се включват в нея.

Миньорите  получават възнаграждение си под формата на монети от дадена криптовалута. Но колкото повече миньори участват, толкова повече изчисления са необходими, за да се копаят монети.

Bcause е една от фирмите, възникнала, за да предоставя услуги на амбициозните миньори. В стар склад за напитки във Вирджиния стартъпът управлява хиляди „копаещи“ устройства за клиенти от САЩ до Азия. Bcause дори получи първото си голямо финансиране от страна на японската компания SBI Holdings в размер на 5 млн. долара.

Американският стартъп съхранява около 60 хил. хардуерни устройства на различни фирми, а на физически лица отдава под наем и свободни машини.

Компанията първоначално е основана, за да предоставя договори за опции за инвеститори, опитващи се да хеджират своите инвестиции в криптовалута. Но екипът решава да включи хостинг услуги през миналата година, когато бизнесът нараства и минната промишленост отново стана печеливша. 

Bcause дори планира отварянето на нов обект в Източна Пенсилвания.

Цената на биткойн, на която миньорите все още могат да работят на печалба, варира в зависимост от разходите за електроенергия, мащаба и евентуални затруднения при добива. Някои миньори изчисляват, че границата е около 1000 долара за биткойн, докато според друг „копач“ около 4000 долара. 

"Търсенето е огромно", казва Фред Грейд, главен изпълнителен директор на Bcause и бивш директор в борсата на Хонконг и Чикаго. „Там са парите“.

Всичко за криптовалутите четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
murdjo
преди 5 години
И аз съм съгласен, прогресът не може да бъде спрян. Живеем в някакъв свят, в който вече няма лична свобода, но криптовалутите са решение. А вече да си купиш Биткойн е и супер лесно и достъпно за почти всеки. Аз например си купувам Биткойн от ***.xchange.bg.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
thehappyroger
преди 6 години
Аааа, вие още си мислите, че кретено-масоно капитализма ще съществуват след 20 години, май не осъзнавате какви планетарни промени предстоят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
Sakamano
преди 6 години
Биткойнът съществува вече девета година, което е твърде дълъг срок за един "безсмислен" проект, отчитайки че за това време е издържал на всякакъв вид атаки, а дългоочакваното "рухване на пирамидата" все още е само в сферата на мокрите ти фантазии. За поддържането на биткойн мрежата не се използват държавни и обществени пари, а какво правят хората с ЛИЧНИТЕ си средства не ти влиза в работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
doc
преди 6 години
"Търсенето е огромно", казва Фред Грейд, главен изпълнителен директор на Bcause и бивш директор в борсата на Хонконг и Чикаго. Там са парите.kratko i iasno...a koito ima akal prosto triabva da sledi trenda...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 6 години
Ура за цифровата революция :]Как си представяш държавната машина в САЩ да започне да ползва валута, която не може да контролира? Например не достигат биткойните за поредната война и те какво, ще вземат в дълг все още ненакрафтени? Ми то не е ли същото и сега? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
khao
преди 6 години
и по глyпави изказвания съм чел по темата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
thehappyroger
преди 6 години
Според мен войните и кретено-масоно капитализма са Еверест на човешката алчност и малоумие, а безсмислените нули когато влязат в употреба, ти май няма да си сред хората, които ще ги ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 15
khao
преди 6 години
колко ток и изчискителна мощ похабени за генерирането на едни безсмислени нули ... това е Еверест на човешката алчност и малoyмие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още