IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви ли Ердоган нови избори заради популярността на военната операция в Сирия?

Инвеститорите се тревожат, че президентът ще се опита да се възползва от успеха на „Малслинова клонка“

19:10 | 20.02.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Според експерти Реджеп Ердоган може да обмисля избори до края на годината.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Според експерти Реджеп Ердоган може да обмисля избори до края на годината. Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган се радва на силна местна подкрепа за операцията си в Сирия, което кара инвеститорите да се тревожат, че той ще се опита да се възползва от нея, като свика предсрочни избори.

Това е нещо, което партията на държавния глава никога не е правила по време на своите 15 години на власт, като според представители на управлението няма планове за ново гласуване преди определения за това срок през ноември 2019 г. И все пак някои наблюдатели – посочвайки състоянието на турската икономика, подозират промяна в модела този път. Това би добавило нов пласт на несигурност в развиващия се пазар на страната, намираща се в съседство до най-опасната война в света, посочва Bloomberg в свой материал.

„Вече мисля, че има голяма възможност за предсрочни избори в Турция тази година – по всяка вероятност около годишнината от опита за преврат през юли 2016 г.“, посочва Тим Аш, високопоставен стратег за развиващи се пазари към компанията BluBay Asset Management LLC в Лондон. Правителството на Ердоган „движи икономиката на пълни обороти, опитвайки се да постигне максимален растеж и създаване на нови работни места, оставяйки инфлацията и текущата сметка да поемат тежестта“, посочи той. 

Фискален стимул помогна на турската икономика да нарасне с над 11% през третото тримесечие, което представлява най-бързия темп в икономиките от Г-20. Междувременно президентът води преговори с консервативните и националистически партии за изборно обединение.

В същото време военната операция срещу кюрдите заплашва да разруши връзките на Турция със САЩ, но въпреки това одобрението за Ердоган остава високо. Голяма част от турците гледат на подкрепяните от САЩ сирийски кюрди като на клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), с която Анкара води кървав конфликт от десетилетия. Според собственика на социологическата агенция A&G Arastirma Адил Гюр, цитиран от вестник Sabah, 90% от турците подкрепят офанзивата.

Следващите избори в Турция ще са по-различни, тъй като наградата за първия ще е по-различна, а именно изпълнителна президентска власт. Постът на премиера ще бъде премахнат и по-голяма част от правомощията му ще се прехвърлят върху кабинета на президента. И докато Ердоган печели по-голяма част от изборите с подкрепа под 50%, като държавен глава ще трябва да прехвърли този праг. 

Предсрочните избори са по-рационален вариант за правителството, преди икономиката да се влоши.

„Ердоган все още се опитва да подсили подкрепата си и не би искал да отиде на избори, без да си гарантира повече от 50%“ одобрение“, посочва политологът Йонер Бучукджу, според когото шансовете за избори през тази година са малки.

Икономиката на страната се съживи, след като властите обявиха започването на програма за стимули на стойност 50 млрд. долара веднага след опита за преврат от 2016 г. По-късно обаче властите преразгледаха своята щедрост и растежът по всяка вероятност ще се забави до края на тази година. Тази възможност може да тласне Ердоган към предсрочни избори, смята Наз Масраф от аналитичния център за политически риск Eurasia Group в Лондон.

„Предсрочните избори са по-рационален вариант за правителството, преди икономиката да се влоши“, посочва тя, оценявайки възможността за такъв вот на около 60%. „2019 г. ще е по-трудна година“, посочва тя.

Според мнозина икономисти дори и Ердоган все пак да реши да проведе избори и да увеличи разходите, за да си гарантира победа, това не трябва да е повод за тревога. Бюджетният дефицит на Турция се очаква да достигне до 2,3% от БВП през тази година, което е много под средния за развиващите се пазари от 5%. Държавният дълг е под 30% от БВП, което е един от най-ниските в Г-20.

И все пак инвеститорите ще бъдат „разтревожени“ от новите рискове на хоризонта, смята Пол Грийр, асистент портфолио мениджър за Fiedelty International. „Бихме очаквали известни пазарни слабости, ако бъдат свикани предсрочни избори“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
Ironhorse
преди 6 години
Хахахаха,редено е г-жо Илиева, преди да напишете статия да се осведомите какви загуби в техника и жива сила е понесла Турция, колко километра са окупирани при тази операция и за колко време, и какво е било планирано.Можете и сама да видите клипчета в тубата, как кюрди буквално отстрелват бронирани машини на турската армия, а тези които са оцелели са доубивани с картечен огън.Да не говим за ситуацията от вчера с навлизането на части насирийската армия в Африн.Да не говорим, че Лавров практически оттегли руската подкрепа за операцията, да не говорим, че след случая на 07.02, когато САЩ избиха стотици руски наемници, Ердоган се отказа да раздава османски шутове, най-вече на американците.Да не говорим, че вече има сериозни предупреждения от МВФ и СБ, че турската икономика е пред колапс, те му викат "прегряване".Тепърва идват трудностите за Ердоган, а заради него и за самата Турция.Хубав ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
ihrivanov
преди 6 години
Прилича ми на възхода на Хитлер . Наистина историята се повтаря по спирала . А това незнам дали трябва да ме плаши . Южна съседка ни е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още