Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На път

Brexit сложи край на мечтите на британците за слънчев живот в Испания

На 31 март изтича преходния период и визите за пътувания между ЕС и Великобритания се завръщат

Brexit сложи край на мечтите на британците за слънчев живот в Испания

Снимка: Investor.bg

Brexit сложи край на мечтите на хиляди британци за слънчева Испания, разказва европейското издание Politico. На 31 март 2021 година изтича тримесечният преходния период, в който се запазва безвизовото пътуване между ЕС и Великобритания.

Още по темата

Затова и много британци, които имат ваканционни жилища или прекарват свободното си време в Испания, си стегнаха куфарите и се върнаха в родината си. Опасенията им са, че от 1 април те ще бъдат глобени или дори депортирани от испанските власти, ако стоят повече от 90 дни за 180-дневен период.

И британското правителство, и испанските им колеги, побързаха да успокоят хората, че никой няма да бъде депортиран след изтичането на този гратисен период. Британците просто трябва да уредят документите си и могат да останат в Испания.

Много британци имат имоти в Испания, но нямат статут на резиденти, макар че и сегашните правила предвиждат чужденците, които прекарват повече от три месеца в Испания, да се регистрират като жители на страната. Сега те трябва да се легализират, но няма място за притеснение, че испанските власти ще ги качат на самолета за вкъщи, коментират от Eurocitizens, лобистка група в защита правата на британците, живеещи в Испания.

По силата на споразумението за Brexit всеки британец, пристигнал в Испания преди 31 декември 2020 година, има право да поиска легализиране на статута си от испанските власти. Към момента повече от 360 хил. британци са регистрирани като жители на Испания.

Пристигналите в Испания след излизането на Великобритания от ЕС също могат да кандидатстват за жителство, но при по-затегнати критерии, които се отнасят до гражданите на трети страни.

Разбира се, ако някой не иска да се занимава с подобни процедури, може да кандидатства и за туристическа виза и така да удължи престоя си с още три месеца. Да, това няма нищо общо със свободното придвижване, но дава правото на престой в Испания, пише в заключение Politico.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
5
 
2
преди 1 месец
Ама британците ли гласуваха за Брекзит или някой друг го направи вместо тях?
Сега просто трябва да си носят дисциплинирано всички последствия от изборът си, а ако по някое време евентуални осъзнаят, че е било грешка могат да я поправят. Живеят в демокрация.
9
 
2
 
1
преди 1 месец
На Испания - англичаните им трябват повече отколкото обратното. Англичаните не са неграмотните българи или румънци дето гледат да откраднат нещо или да вземат помощи там, а са доста заможни хора дето си купуват жилища и само харчат пари там. Само за сравнение средната заплата във Великобритания е 35,000 паунда или 41,000 евро годищно. За сравнение в Испания този показател е 21,000 евро.

Още от На път
Туроператорът TUI гледа с оптимизъм към летните пътувания