Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На път

Сафаритата се завръщат, някои от тях - с цел да спасят дивите животни

Частни резервати в Южна Африка се опитват да спасят популацията на слонове и носорози от бракониерите

Сафаритата се завръщат, някои от тях - с цел да спасят дивите животни

Снимка: Pixabay

След като затвори границите си преди шест месеца, Южна Африка планира да започне отново да посреща международни посетители от 1 октомври, пише CNBC.

Националният парк Крюгер и регионът Западен Кейп, който включва столицата Кейптаун и най-прочутата му природна забележителност – планината Тейбъл, вероято ще преобладават в маршрутите на туристите. Но има други части от страната, които предлагат уединени, социално дистанцирани преживявания за тези, които са готови да излязат извън обичайните туристически маршрути.

Едно от тези места е най-източната провинция на Южна Африка Квазулу Натал. Там пътешествениците, които искат се потопят сред природата и които имат интерес, могат да отседнат в частен резерват, който позволява на гостите да учатсват в усилията за защита на местните популации на слонове и носорози.

Справяне с бракониерите

Смята се, че три носорога стават жертва на бракониери всеки ден в Южна Африка. При слоновете в цяла Африка това се случва на приблизително на всеки 15 минути. В Африка са останали само 18 хил. бели носорога и 400 хил. слона. При сегашните темпове на бракониерство след 20 години двата вида ще бъдат напълно изчезнали.

Частни резервати в Куазулу Натал, като &Beyond Phinda Private Game Reserve и Nambiti Private Game Reserve, се оптиват да променят това. Всеки от тях предлага настаняване, което варира от удобни до наистина луксозни места.

Отвъд Голямата петорка – лъв, леопард, носорог, слон и африкански бивол, Намбити е дом на жирафи, зебри, ивичесто гну и много видове антилопи. Късните разходки разкриват и нощни животни като хиени, бодливи свинчета, мравояди и цибети.

За мениджъра Майк Потър опазването от бракониерите е най-голямото перо в бюджета. Това се оказва по-скъпо от пътища, огради и дори от гледането на животните.

„Това е финансово осакатяващо, но трябва да го правим“, коментира той.

Бракониерите са предимно местни жители, които работят с играчи от Мозамбик. Общо пет носорога са били заловени в Nambiti, три от тях през февруари 2013 г.

“Бракониерите са дошли с хеликоптер“, коментира Потър. „Успяхме да видим къде са кацнали“.

Сигурността е била засилена значително, а оттогава нито един носорог не е загубен. Гостите на резервата плащат дневна такса за носорог в размер на 50 южноафрикански ранда, или 3 щатски долара, които помагат за каузата.  

Nambiti е част от Black Rhino Range Expansion Project на World Wildlife Fund, който има за цел да подкрепи популацията на редкия черен носорог в Южна Африка. WWF финансира екипа на Nambiti от четирима наблюдатели, които следят движенията на животните, придвижвайки се мотоциклети. Годишната субсидия е около 5000 долара и покрива разходите за превозните средства, ботуши, бинокли и друго оборудване.

„Всяка седмица сваляме информацията за позициите на всички животни“, обяснява Потър. „Ако не сме виждали някое от тях от седмица или две, се фокусираме върху намирането му“.

Тази работа обаче не е лесна. „Тези мъже са уязвими от преследване от ядосани черни носорози и нападение от лъвове“, допълва Потър.

По думите му, въпреки че е тъжно да се види носорог с отстранен рог, премахването му означава, че животните няма да станат жертва на бракониери, а това е най-добрият начин за защита на животните в момента. Но една експедиция за махане на рог е особено скъпа – 2400 долара.

Именно тук могат да се включат посетителите, които искат да помагат за опазване на природата. Те могат да участват в процеса по премахване на роговете на носорозиq като платят такса за присъединяване към екипа. Обикновено всичко това се урежда от туристическа компания. Този принос обхваща хеликоптер, пилот, ветеринар, занимаващ се с диви животни, и нужните медикаменти. В края на деня туристите се връщат в луксозните хижи, доволни, че са помогнали за опазване на живота на един носорог.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от На път
Бейрут след взрива се бори за спасяването на архитектурното си наследство