Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На път

Заради коронавируса Ryanair очаква още по-висока загуба

Авиокомпанията очаква спад на броя на пътниците за цялата фискална година

Заради коронавируса Ryanair очаква още по-висока загуба

Снимка:

Най-голямата европейска нискотарифна авиокомпания Ryanair е по-тежко засегната от коронавирусната криза от очакваното и ще отбележи по-голяма загуба през първото бизнес тримесечие, отколкото се предвиждаше. Загуба от над 200 милиона евро вероятно ще бъде отчетена между април и юни, съобщиха от компанията в понеделник, когато представиха данните за предходната финансова година.

Още по темата

Базираната в Дъблин група прогнозираше по-рано загуба от над 100 млн. евро. Ирландците очакват по-малко от 80 милиона пътници през тази година - и следователно само почти половината от първоначално очакваните 154 милиона пътници.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лири приема, че дори през лятото между юли и септември, пикът на сезона на пътуванията, компанията ще отчете чиста загуба, а не печалба. Тя обаче не се очаква да е толкова лоша, колкото през първото тримесечие. Въздушният трафик ще намалее значително, което също ще окаже натиск върху цените на билетите.

Още по темата

Завръщането на пътническите полети в Европа зависи от отмяната на ограниченията на правителството за полети на Стария континент. Докато Европейската комисия подготвя препоръки за отмяна на граничния контрол, острата реакция на Ryanair от преди седмица показва конфликтните приоритети, които може да затруднят повторното отваряне.

Припомняме, че тогава Ryanair Holdings съобщи, че намерението на Великобритания да поставя под карантина посетители за 14 дни не е научно обосновано и е неприложимо. Авиокомпанията обяви планове да възобнови почти 1000 полета на ден от юли.

Връщането на Ryanair към нормален полетен график също се затруднява поради факта, че големите авиокомпании ще намалят разходите с помощта на държавна помощ, заяви ирландският превозвач. В момента Ryanair не е в състояние да направи прогноза за печалбата за цялата година.

По-рано Ryanair обяви, че може да съкрати до 3000 работни места на пилоти и кабинен екипаж. Другите опции включват изпращане на служители в неплатен отпуск, намаляване на заплатите с до 20 процента и временно закриване на бази в Европа.

През изминалата фискална година (до края на март) Ryanair е превозил 148,6 милиона пътници, с около 4 процента повече, отколкото година по-рано. Без разпространението на Covid 19 биха могли да бъдат превозени още около 5 млн. пътници. Благодарение на увеличаването на средните цени продажбите са се покачили с 10 процента до 8,5 милиарда евро.

Наред с други неща, поради нарастващите разходи за гориво и най-вече поради намаляването на стойността на хеджирането на цените на керосина, чистата печалба, която може да се разпредели на акционерите, е спаднала с 26 процента до 649 милиона евро. Без специалния ефект от хеджиращите трансакции печалбата би се увеличила с 13 процента до около един милиард евро.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от На път
Туроператорът TUI гледа с оптимизъм към летните пътувания