IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четиридесет страни участват в Световното по татуиране в Париж

Във Франция 14 на сто от хората над 18-годишна възраст имат татуировки

20:45 | 07.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Четиристотин и двадесет татуировчици от 40 страни ще се съберат от петък до неделя в Париж в рамките на 3-ото Световно по татуиране, предаде Франс прес.

Татуирането, което винаги е имало амбицията да получи признание като изкуство, ще бъде придружено от хард рок изпълнения. За целта са поканени редица групи, сред които шведската "Грейвярд". Уменията си ще покажат известни татуировчици, включително Сам Тейлър от Австралия, съобщава БТА.

"Татуирането е социален феномен, който съществува отдавна и е имал възходи и подения, но от няколко години увлечението по него е голямо", заяви един от организаторите на шампионата, татуировчикът Тен-Тен.

Във Франция 14 на сто от хората над 18-годишна възраст имат татуировки, а 9 на сто от жителите на страната от всички възрастови групи възнамеряват да се татуират, сочат резултатите от анкета, обхванала 1002-ма участници през 2017 г. 

От няколко години Тен-Тен, кото е направил татуировки на редица знаменитости, сред които Жан Пол Готие, е тръгнал на кръстоносен поход, за да може татуировчиците във Франция да получт признание като творци.

Междувременно обаче френски учени установиха как мастилото от татуировка се прехвърля от мъртви на живи клетки, а това открива перспективи за разработване на по-ефикасна технология за изтриването й, предаде Франс прес. 

Макар непрекъснато да се възстановява, кожата притежава учудващата способност да съхранява десетилетия наред рисунки върху повърхността си. Учени от центъра по имунология Марсилия-Люмини смятат, че са открили
как се извършва това, отхвърляйки хипотезата, че "клетката носителка на пигмент живее вечно". Тази хипотеза бе поставена под въпрос, отбелязаха от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания.

Основният въпрос е в какъв вид клетки се складира мастилото. Смяташе се, че става въпрос за фибробластни клетки, свързани с образуване на белег при зарастване на рани. Оказа се обаче, че мастилото се складира в макрофаги - имунни клетки, които защитават организма от патогенни агенти, като ги поглъщат. Макрофагите изглежда правят същото с мастилото и си го предават от едно поколение на друго.

"Цикълът, свързан с улавяне, освобождаване и повторно улавяне на пигмента, е непрестанен в татуираната кожа", поясниха учените. Феноменът бе наблюдаван върху опашката на татуирана генномодифицирана лабораторна мишка, която можела да умъртви макрофаги в организма си, за да бъде ускорен процесът. "Видът на татуировката оставаше непроменен, тъй като мъртвите макрофаги освобождаваха пигмента в обкръжаващи ги зони, преди през следващите няколко седмици той да бъде погълнат от нови макрофаги", уточниха учените.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още