IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите привличат най-много инвестиции сред бизнес имотите у нас

През 2021 г. инвестиционният пазар в България се е върнал на обичайното си равнище с годишна стойност от 240 млн. евро

22:56 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Nonsap Visuals via Unsplash</em></p>

Снимка: Nonsap Visuals via Unsplash

Офисите са били най-предпочитани от инвеститорите в бизнес имоти у нас през втората половина на 2021 г., сочат данните на консултантската компания Colliers International.

Те са имали дял от 35% от годишния инвестиционен обем, следвани от сделките с парцели за строеж (24%), индустриалните площи (19%), търговските площи (10%) и хотелите (9%).

Обемът на сключените инвестиционни сделки през второто полугодие на 2021 г. е успял да компенсира по-ниската активност през първата половина на годината. Така инвестиционният пазар е регистрирал годишна стойност от 240 млн. евро, което е традиционно ниво за България, пише Colliers.

Делът на международните купувачи е станал доминиращ както за втората половина на годината (66%), така и за цялата 2021 г. Това са били предимно компании от Централна и Западна Европа.

Разпределението на инвестиционния обем по тип за цялата 2021 г. е почти равномерно – регистиран е лек превес на продадените активи, генериращи доход към момента на покупката (37%), спрямо активите, заети от собственици (33%) и спекулативните имоти (30%).

Нивата на възвръщаемост през второто полугодие на 2021 г. при офис площи са се свили до 7,75%, докато при търговските и индустриалните площи са останали на стабилно равнище от съответно 7,75% и 8,5%.

Colliers отбелязва, че преминаването от високи цени и евтин капитал към понижение на цените и високи лихви се е очаквало за началото на 2020 г. Пандемията е отложила тази промяна на пазарния цикъл.

Според компанията, ако няма влошаване на пандемичната ситуация или външен геополитически или ценови шок в енергетиката, може да се очаква тенденцията на завишено търсене на имоти да продължи през 2022 г.

„Вероятно през втората половина на 2022 г. цената на капитала ще се повиши поради очаквано повишаване на лихвите от Фед през март 2022 г. и това може да доведе по плавно намаляване на инвеститорския интерес и успокояване на цените“, пише консултантската компания.

Тя очаква търсенето да продължи през първото полугодие заради ефекта на наваксване от втората половина на 2020 г. и първата на 2021 г., които бяха периоди предимно на затваряне и забавяне на решенията за недвижими имоти от корпорациите.

"Наличието на готов капитал за придобивания на недвижими имоти в контекста на ускоряваща се инфлация и разноски за поддържане на депозитни наличности, както и значителното увеличение на строителните разходи, означава, че ще е изключително трудно да се репликират съществуващи имоти при сходна разходна структура", отбелязва Colliers.

"Съчетано със стабилните фундаменти и представяне на наемния пазар у нас, доста вероятно е да станем свидетели на ръст в инвестиционните обеми и по–висока ликвидност на пазара ни през 2022 година", прогнозират експертите на консултантската фирма.

„Очаква се поскъпване на капитала, но ефектът в рамките на 2022 г. не може да се прогнозира точно. Може да очакваме намаляване на новозапочнатите проекти за строеж заради по-високите цени и по-консервативните изисквания на банките през 2022 г.“, пише Colliers.

Въпреки растящите обеми от сделки през тази година инвеститорите ще останат съсредоточени върху качеството в офис сектора с по-голям фокус върху ESG (екологични, социални и управленски критерии - бел. р.). Собствениците на имоти ще бъдат принудени да реновират наличностите си от площи, за да постигнат по-зелени стандарти или да преустройват сгради, за да отговарят на социалните ценности и изискванията на ползвателите, очаква компанията.

Тя прогнозира, че в краткосрочен план нивата на доходност в офис площите ще се свият още, докато при индустриалните и търговски площи не се очаква промяна.

Понижаването на доходността в офисите е свързана с по-високите изисквания за ESG, компенсация от продавачите за предоставени отстъпки в наемите по време на пандемията, както и липсата на нови проекти в строеж, които са стартирани през последните 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още