IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоорганизация иска парк "Витоша" да стане национален

Ако това се случи, пряка отговорност за управлението на парка ще носи министерството на околната среда и водите

14:39 | 02.08.12 г. 1
Екоорганизация иска парк "Витоша" да стане национален

Природозащитници предлагат природен парк „Витоша“ да бъде обявен за национален, за да се блокират апетитите за строителство в планината, предаде БТА.

Според представители на Граждански екологичен обществен съвет, в което се включват Зелената партия, Партията на зелените и Екогласност, парк „Витоша“ трябва да бъде включен в приложение №1 към Закона за защитените територии. Във въпросното приложение са посочени парковете с национално значение – в момента това са „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“.

От организацията посочват, че парк „Витоша“ е с територия от малко над 27 хил. ха. Това е много над задължителната площ от 1 000 ха, която се изисква за обявяването на една територия за национален парк.

Освен това природозащитниците подчертават, че с обявяването на парка „Витоша“ за национален парк ще се възстанови статутът на територията от 1934 г.

„Министерството на околната среда и водите ще стане пряко отговорно за управлението на парка и той ще има достъп до финансиране по европейски програми“, посочи Александър Каракачанов от "Зелена партия“.

„Витоша“ е първият парк в България и на Балканския полуостров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Ама той още ли не е такъв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още