IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клубовете от английската Висша лига с нови рекордни приходи

Заедно с германската Бундеслига във Висшата лига отчитат оперативна печалба, но са на нетна загуба от 245 млн. паунда за сезон 2011-2012 г.

12:23 | 06.06.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тазгодишните шампиони от Манчестър Юнайтед са отхапали лъвския дял от приходите през сезон 2011-2012 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тазгодишните шампиони от Манчестър Юнайтед са отхапали лъвския дял от приходите през сезон 2011-2012 г. Снимка: Ройтерс

Приходите на клубовете от английската Висша лига са достигнали рекордните 2,36 млрд. паунда през сезон 2011-2012 г., изчислиха експерти по футболни финанси на международната одиторска компания Deloitte, цитирани от BBC.

Според тяхната оценка приходите би трябвало да нараснат до 2,5 млрд. паунда през сезон 2012-2013 г. и да добавят още 600 млн. паунда през предстоящия сезон 2013-2014 г., или 25%, надхвърляйки за пръв път 3 млрд. паунда, след като влезе в действие новата сделка за правата за излъчване на мачовете.

От Deloitte смятат, че тези средства заедно с новите правила за разходите „биха могли да осигурят огромни ползи за дългосрочното развитие“ на футбола.

„Въпреки че действат в предизвикателна икономическа среда, профилът на английските футболни клубове, предаванията и нарастващия световен интерес продължават да движат ръста на приходите за най-силните отбори“, заяви Дан Джоунс, партньор в Sports Business Group в Deloitte.

В английския професионален футбол приходите на 92-та клуба през 2011-2012 г. са надхвърлили за пръв път 3 млрд. паунда.

Запазват се обаче притесненията за съотношението на приходите, което се използва за заплащане на играчите. Почти 75% от ръста на приходите в клубовете от Висшата лига е бил използват за заплати, чийто обем се е увеличил с 4%, или 64 млн. паунда, до 1,7 млрд. паунда. Това означава, че съотношението на заплащането към клубните приходи се запазва на ниво от 70%.

„Това си е познатата картина: приходите се запазват силни, но нивото на заплащане си остава като притеснение“, твърди Джоунс.

Най-високи са приходите на Манчестър Юнайтед – 320 млн. паунда, докато Уигън е на дъното на класацията с едва 53 млн. паунда.

В Чемпиъншип, второто ниво на английския професионален футбол, през сезон 2011-2012 г. разходите за заплати са се увеличили с 53 млн. паунда, или 13%, до 476 млн. паунда. Според одиторската компания това отчасти се дължи на плащанията за клубовете, изпаднали от Висшата лига, на които се помага за приспособяването в по-долната дивизия с много по-ниски приходи от телевизионни права, както и на промяната в отборите, участващи във втората по сила английска футболна дивизия.

„Клубовете от Чемпиъншип продължават да прекаляват извън терена в опита си да да се доберат до Висшата лига“, изтъква обаче Джоунс.

През лятото на 2012 г. дълговете на клубовете от Висшата лига са достигали общо 2,4 млрд. паунда. От тях около 1,4 млрд. паунда представляват безлихвени заеми от собствениците на клубовете, 90% от които са в Челси (895 млн. паунда), Нюкясъл (267 млн. паунда) и Куинс Парк Рейнджърс (93 млн. паунда). През лятото на 2011 г. тази сума възлизаше да 1,5 млрд. паунда. Останалите 1 млрд. паунда представляват около 40% от общите годишни приходи.

Джоунс смята, че дълговете във Висшата лига в момента са доста по-малък проблем в сравнение с периода преди 4-5 години, „когато видите каква част от тях са безлихвени заеми, а олихвяваният дълг, който остава, съвсем не е голям“.

От Deloitte подчертават, че някои правила за финансов феърплей, включително въведените от Висшата лига и Чемпиъншип, независимо от предписаните от УЕФА, би трябвало да насочат вниманието на клубовете към общите разходи.

Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 10 години
Благодаря за уместната забележка, изказът наистина не бе добър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
sirFaith
преди 10 години
Най-високи са приходите на Манчестър Юнайтед 320 млн. паунда, докато Уигън е набрал едва 53 млн. паунда. < горното изречение се нуждае от редакция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още