IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска компания се подготвя да пусне водороден камион в Европа

Концернът Nikola подготвя три модела влекачи, като третият от тях ще бъде създаден специално за европейските пазари

16:30 | 10.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания Nikola ще предложи своя нов модел камион, задвижван с водород, на европейските пазари, съобщава Automedia.bg.

Доскоро се считаше, че концернът подготвя своята продукция единствено за американския пазар, но сега се очаква Nikola да стъпи и на европейска сцена. 

Компанията вече показва своите модели One и Two, с които възнамерява да конкурира влекача на технологидния лидер в тази сфера Tesla.

Засега третият модел на Nikola, чието име е Tre (числото три на норвежки), все още е само проект, с кабина без дълъг реден капак и допълнително легло.

Дизайнът на машината е подчинен на обтекаемостта, като външните огледала са заменени с камери.

Цялата задна част, в това и колелата, са покрити с аеродинамични панели.

Получената от химичните реакции енергия зарежда батериите, от които тя преминава към електромотора. Очаква се Tre да предлага два варианта на трансмисия – 6х2 и 6х4, а сумарната мощност ще бъде между 500 и 1000 к.с.

Пробегът на машината е изчислен на 1200 км.

Засега е известно, че компанията няма да може да се справи с плана, който предвиждаше трите камиона да излязат на пазара през 2020-2021 г. Затова и срокът за появата на машините е отложен за 2022-2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още