IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравенство и във футбола, и то не само в резултатите

Най-богатите 20 футболни клуба в света генерират все по-високи приходи, показва докладът „Футболната лига на парите“ на Deloitte

16:13 | 26.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Манчестър Юнайтед запазва първото място в началото на 2018 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Манчестър Юнайтед запазва първото място в началото на 2018 г. Снимка: Ройтерс

Първите двадесет най-печеливши футболни клуба в света са генерирали приходи в размер на 7,9 млрд. евро (6,8 млрд. паунда) за сезон 2016/17, което представлява ръст от 6% в сравнение с предходната година, става ясно от доклада „Футболната лига на парите“ на бизнес консултантската компания Deloitte.

Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Барселона се класират на първите три места в Лигата на парите, като в момента са необходими приходи от около 200 млн. евро, за да се гарантира място в топ 20 - почти двойно повече, отколкото беше необходимо през 2010 г.

Не е изненадващо, че приходите от права за излъчване са най-големите индивидуални приходи на клубовете, класирани в Лигата на парите, които съставляват 45% от общите приходи.  

Манчестър Юнайтед запазва първото си място в началото на 2018 г., отбелязвайки най-малка разлика (от 1,7 млн. евро) в историята на Лигата на парите спрямо отбора на второ място - Реал Мадрид. Победата на Юнайтед над Аякс в последния сезон във финала за купата на УЕФА е бил ключов фактор, тъй като британците са получили приходи от УЕФА на стойност 44,5 млн. евро. Това е над четири пъти повече от сумата, която получи Атлетико Мадрид през 2011/12 г. за това, че спечели същата надпревара. Усилията на УЕФА през последните години да направи Лига Европа по-печеливша са в полза на Юнайтед в тазгодишната класация. 

„Европейският футбол продължава да процъфтява финансово, с почти половин милиард евро ръст в приходите на клубовете от Топ 20 на “Футболната лига на парите”. И начело виждаме най-оспорваната битка за първото място -  Манчестър Юнайтед изпревари с малка разлика Реал Мадрид, запазвайки титлата на най-печеливш клуб в света. Юнайтед достигна приходи в размер на 581 млн. паунда през 2016/17“, коментира Дан Джоунс, съдружник в Спортната бизнес група на Deloitte.

Висшата лига продължава да доминира

Английската висша лига е представена от десет отбора в топ 20 на класацията тази година, с най-много клубове от една държава - включително Саутхемптън (18-то място, 182,3 млн. паунда), дебютирайки в Лига на парите, Манчестър Сити остава в топ 5 и Лестър Сити, достигайки 14-то от 20-то място през миналата година. Макар че всички клубове от Висшата лига са реализирали ползи от новите договори за права на излъчване, Саутхемптън и Лестър Сити са спечелили най-високи позиции след участието си в европейската надпревара. Приходите от излъчване на Саутхемптън са по-големи от общите приходи на отбора, който е на 26-то мято в Лигата на парите - Кристъл Палас, 140,9 млн. паунда. 

Арсенал изпреварва Пари Сен Жермен и заема 6-то място, а Тотнъм Хотспър се изкачва с едно място нагоре до 11-то място. Челси и Ливърпул остават съответно на 8-мо и 9-то място, Уест Хем е на 17-то място, a Евъртън на 20-то. Извън топ 20 остават 4 английски клуба на позиции от 21-во до 30-то място. АФК Борнмът заема 28-мо място. Приходите на отбора на „Черешките“ в размер на 136,6 млн. паунда през 2016/17 са със 135,7 млн. паунда повече от представянето им в Лигата на парите през 1996/97.

„Тазгодишната “Футболна лига на парите” се отличава с най-голямо английско присъствие. Това не е изненада, като се вземат предвид новите договори за права на излъчване и представянето от първенството на УЕФА, което увеличи ръста на приходите с над половин милиард паунда за клубовете в топ 20. В момента Висшата лига е по средата на договарянето на правата за следващия цикъл 2019/2020 и резултатите от преговорите ще са от изключително значение за дългосрочния облик на Лигата на парите“, казва Тим Бридж, старши мениджър в Спортната бизнес група.

Другаде в Европа

Първите пет места се допълват от Байерн Мюнхен на четвърто място. Пари Сен Жермен заема седма позиция, отстъпвайки с едно място за втора поредна година. Макар че ПСЖ е единственият френски футболен клуб в Лигата на парите, то Олимпик Лион отново се възражда, като се класира с много малко извън топ 20, възползвайки се от увеличените приходи след преместването на нов стадион и успешното достигане на полуфинал в Лига Европа.

Милан за първи път е извън топ 20, но градският съперник Интер се изкачи 4 места нагоре до 15-то място след значителен ръст в приходите от търговска дейност и придобиването му от китайската компания Suning.

Представянето в първенствата на УЕФА бе от ключово значение за 19-тото място, на което се класира Наполи. Рома изпадна от „Футболната лига на парите“ за трети път от създаването на класацията преди 21 години.  

Вижте подробностите за първите пет клуба в галерията ни. A oще спортни новини може да прочетете в Gol.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още