IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст се забавя до 3,6% през четвъртото тримесечие

Основният двигател продължава да е вътрешното потребление, като неговият темп на растеж леко се ускорява до 4,7% на годишна база

11:57 | 14.02.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на България се е разширила с 3,6% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2017 г., което представлява забавяне спрямо ръста от 3,9% през предходното тримесечие, сочат сезонно изгладените експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ).

Това представлява най-слабото разширяване от третото тримесечие на 2016 г. насам. 

 

Investor.bg припомня, че националната статистика отчете увеличение на БВП през първото и второто тримесечие на миналата година от 3,7%, а през периода юли – октомври беше отбелязан най-високият тримесечен ръст на произведените стоки и услуги в българската икономика през тази година – 3,9%. Само през четвъртото тримесечие на 2016 година беше регистрирано по-голямо нарастване от 4%.

Според Евростат експресните оценки за БВП са дефинирани като „най-ранната картина на икономиката“, напомнят от НСИ. 

На тримесечна база БВП расте с 0,8 на сто спрямо нарастването от 0,9 на сто през третото тримесечие на 2017 г.

Основният двигател продължава да бъде вътрешното потребление, където темпът на растеж леко се ускорява до 4,7% на годишна база. За сравнение - ръстът през предходното тримесечие беше 4,3%.

Засиленото търсене на стоки и услуги оказва влияние и върху вноса, при който промяната е значителна - с 9.,4% нагоре спрямо същия период на миналата година (в сравнение с 5,1% през третото тримесечие).  Паралелно с вноса има ръст и при износа, но с много по-бавен темп - едва 2% (в сравнение с 4,1%). Така приносът на външната търговия към растежа на икономиката остава отрицателен.

Очакванията на Министерството на финансите са за годишен ръст на БВП на България за миналата година между 3,9% и 4%. 

БВП в стойностен обем по текущи цени

Експресните оценки на НСИ за четвъртото тримесечие на миналата година показват, че БВП в номинално изражение достига 27,875 млрд. лева, като реализираната добавена стойност в периода октомври-декември е 24,060 млрд. лeвa.

              Брутен вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на 2017 година (Експресни оценки)

Източник: НСИ

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (82,3%), което в стойностно изражение възлиза на 22,954 млрд. лева.

През четвъртото тримесечие на 2017 г. брутото капиталообразуването е 6,297 млрд. лева и заема 22,6% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно, отчитат в НСИ.

        БВП по тримесечия за периода 2000 - 2017 г. по средногодишни цени на 2010 година
        Млн. лв.

Източник: НСИ

 

            Темп на прираст на БВП - общо и по компоненти  (Експресни оценки)

Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Sandy
преди 6 години
Коя икономика, сивата ли?.. То май друга няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
При незачитането на вредното влияние от лева икономическият растеж в България подпомага за неограничени щети.Заради държавната грешка, сега колкото повече инициативи за икономическо развитие се прилагат, толкова е с по-големи щети.Сега е коректно, който представя участие за ускорен икономически растеж да не пропуска своя принос за щетите. Каква е ползата от ускорен икономически растеж, който завишава страданията на хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още