IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митата върху автомобилите и Brexit са основна заплаха за световната търговия

СТО понижи прогнозата си за растежа на търговията през 2019 г. до 2,6%

14:26 | 02.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световната търговия се е свила с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2018 г. и вероятно ще нарасне с 2,6% тази година, или по-бавно спрямо ръста от 3% през 2018 г. и под прогнозираните преди това 3,7%, съобщава Световната търговска организация, цитирана от Ройтерс.

В годишните си прогнози СТО съобщи, че търговията се забавя заради новите мита и ответни мерки, по-слабия икономически растеж, волатилността на финансовите пазари и по-затегнатата парична политика в развитите страни. В прогнозата си през септември 2018 г. СТО посочи, че ръстът през 2018 г. ще бъде 3,9% спрямо 4,6% през 2017 г.

„На фона на нарастването на търговското напрежение никой не бива да бъде изненадан от тези перспективи. Търговията не може да играе пълноценно ролята си на двигател на растежа, когато виждаме толкова високи нива на несигурност“, заяви генералният директор на СТО Роберто Асеведо в комюнике.

„Разбира се, има и други елементи от значение, но растящото търговско напрежение е основният фактор. Мисля, че е доста очевидно, че напрежението между САЩ и Китай играе голяма роля“, посочи Асеведо.

Той отказа да прогнозира последиците от излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Въпреки че обемът на търговията е нараснал съвсем бавно през 2018 г., доларовата й стойност се е повишила с 10% до 10,48 трлн. долара, отчасти заради увеличаването с 20% на цените на петрола, отбелязва СТО.

Стойността на търговията с услуги е нараснала с 8% до 5,80 трлн. долара през 2018 г., стимулирана от силния ръст на вноса в Азия.

Обемът на търговията със стоки се очаква да се повиши по-силно в развиващите се икономики тази година с повишение на износа от 3,4% спрямо 2,1% в развитите икономики.

Но прогнозите са изключително несигурни, като ръстът от 2,6% на световната търговия тази година е едва по средата на диапазона между 1,3 и 4%. Действителното равнище на растежа може да е по-високо или по-ниско, ако търговското напрежение нарасне още или се успокои, отбелязва СТО.

Според организацията най-лошият сценарий на глобалната търговска война ще доведе до намаляване на световния брутен вътрешен продукт през 2022 г. с около 2%, а на световната търговия – с около 17% в сравнение с базовите прогнози. При най-лошия сценарий на СТО международното сътрудничество в областта на митата ще рухне напълно и всички страни ще определят мита едностранно, пише Bloomberg.

Ревизираните данни на организацията са важно мерило за залозите в икономическата борба на президента Доналд Тръмп с Китай близо една година след началото на търговската война. Докладът идва в момент, когато китайският вицепремиер Лю Хъ е на посещение във Вашингтон, за да продължи преговорите, целящи да сложат край на напрежението между САЩ и Китай.

Централните банкери и други ръководители отдавна предупреждават за последиците от търговското напрежение върху перспективите за световната икономика.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали прогнозите си за световната икономика през 2019 г. миналия месец и съобщи, че материализирането на рисковете, свързани с протекционизма, може да означава още по-слаб растеж. МВФ, който ще публикува новите си прогнози идната седмица, понижи очакванията си през януари, когато също предупреди, че заплахите растат, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

Финанси виж още