IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Алтерко" получи 2,1 млн. евро индикативна цена за телеком бизнеса си в Азия

Той обхваща дружествата в Сингапур, Малайзия и Тайланд

09:52 | 29.03.21 г.
<p>
	<em>Сензорът за движение Shelly Motion е един от най-новите продукти на &quot;Алтерко&quot;.&nbsp;Снимка: shopusa.shelly.cloud</em></p>

Сензорът за движение Shelly Motion е един от най-новите продукти на "Алтерко". Снимка: shopusa.shelly.cloud

„Алтерко“ АД е получило индикативна цена от 2,1 млн. евро за телекомуникационния си бизнес в Азия, съобщи компанията чрез „Българска фондова борса“ АД. Офертата е отправена от сингапурската компания Skylight Venture Capital Pte. Ltd., като предложената цена от 2 100 000 евро е индикативна и обект на преговори след провеждане на обстоен due diligence.

„Алтерко“ вече беше обявил намерение за продажба на телекомуникационния си бизнес в Азия, включващ дъщерните дружества ALLTERCO PTE (Сингапур), ALLTERCO SDN (Малайзия) и ALLTERCO Co., Ltd. (Тайланд).

Дружеството ще оповести всякаква допълнителна информация относно развитието на преговорите и евентуалната сделка съгласно законовите изисквания, се казва в съобщението.

„Алтерко“ вече продаде телекомуникационния си бизнес в Европа за 8,8 млн. евро през 2018 г. Част от сделката беше под формата на акции от норвежкия купувач и в края на 2020 г. те бяха продадени с горница за общо 5 млн. лв.

Основният бизнес на „Алтерко“ вече е устройства от сектора на „интернет на нещата“, или IoT. Той свързва реалния свят с интернет и позволява управление на осветление, уреди, процеси, гаражни врати и много други, известни като автоматизация на дома.

Консолидираната печалба на „Алтерко“ за 2020 г. възлезе на 13,9 млн. лв., като се увеличи с 94% на годишна база. Консолидираните продажби на стоки нараснаха с 88% на годишна база до 39,6 млн. лв. за 2020 г. Паричните му средства на консолидирана база към 31 декември 2020 г. са в размер на 26 млн. лв.

Акциите на „Алтерко“ поскъпнаха с 254% в последните 12 месеца до 10,9 лв. за брой и 196 млн. лв. пазарна капитализация, като е разпределен и брутен дивидент от 0,03 лв. на акция. От настоящия месец дружеството е част от индекса SOFIX, като работи по листване на борсата във Франкфурт.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още