IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Алтерко" продаде европейския си бизнес за 8,8 млн. евро*

Или ние трябва да придобиваме, или ще ни придобият нас, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на компанията Димитър Димитров

14:22 | 26.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор Димитър Димитров. <em>Снимка: Алтерко</em></p>

Главният изпълнителен директор Димитър Димитров. Снимка: Алтерко

„Алтерко“ АД продава телекомуникационните си компании в Европа – „Тера Комюникейшънс“ АД, „Теравойс“ ЕАД, „Алтерпей“ ЕООД, TERACOMM RO SRL (Румъния) и TERA COMMUNICATIONS DOOEL (Македония). Купувач е една от най-бързо развиващите се компании в областта на нотификациите и мобилните услуги LINK Mobility Group ASA (LINK).

"Тече глобализация на бизнеса от 3-4 години. Това означава, че или ние трябва да придобиваме, или ще ни придобият нас. Ние избрахме концентрация на усилията в IoT бизнеса". Това заяви в интервю пред Investor.bg изпълнителният директор на „Алтерко“ АД Димитър Димитров.

„Става дума за най-доброто решение за компанията, взето в правилен момент. В никакъв случай това не означава неустойчивост на бизнеса в региона“, уточни той, а по-скоро по думите му е "съсредоточаване в правилна посока".

Според оповестената информация предварително договорената цена за продажбата възлиза на 8,8 млн. евро, изчислена на база прогнозната стойност на придобиваните дружества (EV) в размер на EBITDA на консолидирана база – 1,6 млн. евро, умножена с коефициент 5.5. Крайната цена ще бъде определена по метода „cash-free/debt-free“, при нормализирани нива на нетния оборотен капитал на всяко от придобиваните дружества за последните 12 месеца преди датата на продажбата.

Цената ще бъде заплатена на 3 части: 1/3 – чрез плащане към момента на сключване на сделката по банков път, 1/3 – чрез отложено плащане с падеж 3 години след датата на финализиране на продажбата при годишна лихва в размер на 4,75%, платима на тримесечие; 1/3 – в ценни книжа от капитала на LINK Mobility Group ASA по цена, определена при затваряне на фондовата борса в Осло в последния работен ден, предхождащ датата на сключването на Term Sheet-а.

Със сделката „Алтерко“ ще продаде телекомуникационния си бизнес в Европа, с което ще пренасочи всички свои ресурси към дейността си в областта на IoT (Internet of things) за развитието на нови смарт продукти и услуги, става ясно от съобщението до регулаторите.

„Тера Комюникейшънс“ АД, „Теравойс“ ЕАД, „Алтерпей“ ЕООД, TERACOMM RO SRL (Румъния) и TERA COMMUNICATIONS DOOEL (Македония) са доставчици в България, Румъния и Македония в областта на телекомуникационните услуги с добавена стойност, мобилен маркетинг и нотификации. Tелекомуникационните компании от групата на "Алтерко" са утвърдени партньори на мобилните оператори, банкови институции, общини и търговци. През последните години компаниите демонстрират стабилни позиции на пазара и устойчиво развитие, което именно е привлякло интересът на LINK Mobility Group ASA към тях.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

„Много съм щастлив да съобщя, че подписахме обвързващ договор за придобиване на дружествата Teracomm. Това е втората ни инвестиция в Югоизточна Европа, а връзката между Voicecom и Teracomm е много добра. Сега ще имаме солидна платформа за развитие и и развойна дейност на LINK в региона чрез силния си фокус върху продажбите и иновациите в сферата на услугите за мобилни съобщения и решения. Пазарът в Югоизточна Европа генерира силен основен растеж и наистина очакваме с нетърпение да заемем голям дял от този растеж", казва Арил Хустад, главен изпълнителен директор на LINK, цитиран в прессъобщение на компанията.

„Въз основа на нашето отношение да предлагаме на нашите клиенти най-добрите технически решения и благодарение на нашия екип от професионалисти компаниите от групата на Teracomm се превърнаха в надеждни бизнес партньори и завладяха стабилни позиции на пазара на мобилни услуги. Устойчивият растеж през последните години се отплати. Въпреки това, въз основа на резултатите от бизнеса в „Интернет на нещата“ и интересът на инвеститорите в тази област, продажбата на европейската част от нашия телекомуникационен бизнес в момента се оценява като възможност да се промени фокусът на бизнеса на „Алтерко“ и да концентрираме ресурсите си изцяло върху развитието на продуктите и услугите на Интернет на нещата. Продажбата на телекомуникационния ни бизнес в Европа ще ни даде възможност да концентрираме всичките си ресурси в развитието на нови IoT продукти и услуги“, коментира изпълнителният директор Димитър Димитров. 

„С оглед резултатите на IoT бизнеса и интереса на инвеститорите към него, офертата на LINK беше оценена като изключителна възможност за промяна в стратегията за развитие на групата", пояснява той. 

Очаква се продажбата да бъде финализирана до края на април 2018 г. Това е второто за LINK придобиване на телекомуникационна компания в региона, с което компанията продължава навлизането си на пазара на телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа. 

LINK Mobility е основана преди 20 години и е базирана в Осло, Норвегия. Листната е на борсата в Осло. Компанията има 340 служители по целия свят.

„Алтерко“ АД осъществи пазарен дебют в края на 2016 г., след като на свое заседание на 8 юли 2016 г. Комисията за финансов надзор одобри проспекта за IPO-то на холдинговото дружество, което обединява 11 компании в областта на телекомуникациите и технологиите. Първоначално регулаторът върна проспекта на 1 юни заради непълноти и несъответствия. Компанията, чиято пазарна капитализация възлиза на около 31 млн. лева, е доставчик на мобилни услуги, опериращ на пазарите в Европа, Азия и Америка. За компанията работят над 90 служители в офисите й в България, Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Унгария, Германия, Сингапур, Малайзия и САЩ. Investor.bg първи писа за първичното публично предлагане през март 2016 г.

*Актуализирано към 15,46 часа. Очаквайте скоро цялото интервю с изпълнителния директор на компанията Димитър Димитров.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още