IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Недопустима и лобистка е идеята за събуждане на "спящите акции"

Камарата внесе второ становище срещу предложената от МФ Концепция за личните сметки на физическите и юридически лица, водени от ЦА АД в т. нар. Регистър А

16:19 | 08.02.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Pixabay

 

„Недопустимо е Министерството на финансите да поставя на обсъждане документ, предлагащ изменения на законодателната рамка в полза на група частноправни субекти. Подобни лобистки действия са в противоречие с функциите и целите на държавната администрация, в частност – на министъра на финансите като едноличен представляващ тази администрация.“ Това се казва в ново становище на Българска стопанска камара относно изготвената от Министерството на финансите Концепция за личните сметки на физически и юридически лица, водени от „Централен депозитар“ АД в т. нар. Регистър А.

В изготвената концепция е предвидено въвеждане на задължително прехвърляне на акциите от Регистър А на Централния депозитар в Регистър Б към инвестиционни посредници. Така всеки собственик на акции ще бъде принуден в период от 1 година да ги прехвърли на инвестиционни посредници. Ако през тази една година собственикът на акциите не ги прехвърли доброволно, те ще се прехвърлят без негова воля в специално създаден инвестиционен фонд, срещу дялове от фонда. След изтичане на новия срок и при липса на действие от страна на притежателите на дялове, дяловете им ще бъдат национализирани и внесени в Сребърния фонд.

Според Камарата, нито Министерството на финансите, нито частното търговско дружество ЦД АД имат функции и права, позволяващи иницииране на действия, свързани с посочените в концепцията проблеми, и не би следвало нито да са инициатори, нито автори на Концепцията.

"Министърът и Министерството на финансите не следва да използват непублични инструменти, а именно да преразпределят притежанието на безналични акции от едни към други лица по каквито и да е било причини, дори с аргумент, че въпросното отнемане на собствеността и прехвърлянето й към други лица ще послужи като защита на лицата, от които собствеността се отнема", заявяват от Българска стопанска камара. Според тях подобно твърдение (че права върху собственост се защитават чрез отнемане на тези права и трансформирането им в други) представлява правен нонсенс, като подчертават, че защитата на правата на частни акционери (големи или дребни) в частни търговски дружества, не е функция на Министерството на финансите.

В становището на БСК се посочва, че в Концепцията липсват множество конкретни разяснения, как идеята ще се инкорпорира в законодателната рамка, хармонизирана с европейското законодателство, при наличие на остри противоречия с нея.

"Предлагат се действия, които ще доведат до непредвидими като мащаб негативни резултати за целия капиталов пазар, в т.ч. сриване на цените и на борсовите индекси за неопределен период от време, което ще ощети всички други активни инвеститори, действащи на капиталовия пазар в момента, с милиарди левове", заявяват от БСК.

Вместо отнемане на правата върху т.нар. „спящи акции“ от БСК предлагат да бъдат взети редица мерки, сред които драстично намаляване на административната тежест на процедурата за наследяване, премахва се таксата за вписване на наследяването, премахване на таксите за прехвърляне на безналични ценни книжа от Регистър А на ЦД АД в регистър Б по подсметка на инвестиционен посредник, премахване на периодичните такси за управление и попечителство на безналични дялови ценни книжа по сметки при инвестиционните посредници при еднократни транзакции и създаване на опростен и административно облекчен механизъм за бързо извънборсово обратно изкупуване от дружествата емитенти на акциите от техните акционери.

Цялото становище на Българска стопанска камара е достъпно на интернет страницата на организацията

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 5
Батя
преди 5 години
БСК защитава интересите на нагли, крадливи притежатели на по 20-30% от бившите приватизационни фондове, които сладко си ги управляват и точат толкова години, възползвайки се от разпръснатата собственост и незаинтересованост на спящите акционери!Макар и много късно, е крайно време да им се спре пира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
arneg
преди 5 години
Някой може ли да сподели КФН има ли компетенцията да го отмени и какво е тяхното становище
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още