IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булстрад получи заем за 3,2 млн. евро от компанията майка благодарение на Сомат

Средствата са за засилване на капиталовата база и ликвидните позиции на втория по големина застраховател на българския пазар

17:12 | 26.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Булстрад получи заем за 3,2 млн. евро от компанията майка благодарение на Сомат

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД получи заем в размер на 3,2 млн. евро от компанията майка, след като сделката мина с гласа на миноритарния акционер Сомат АД. Това става ясно от протокола от извънредното общо събрание на акционерите на застрахователната компания, провело се на 20 ноември. Документът и взетите решения са публикувани чрез Бюлетин Investor.bg.

Австрийската Виена Иншурънс Груп АГ Винер Ферзихерунг Групе (Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe, или VIG), която към 30 септември 2015 г. притежава 14,03% от капитала на Булстрад, му предоставя необезпечен заем в размер на 3,2 млн. евро при фиксирана годишна лихва от 5% за срок от 10 години.

Въпросните 3,2 млн. евро са главницата по заема, а лихвите са в размер на 1,6 млн. евро. Общият размер на задължението се равнява на 4,8 млн. евро. Според условията по заема той се усвоява 3 работни дни след датата на подписването на договора.

Целта на подчинения срочен дълг е „засилване на капиталовата база и ликвидните позиции на ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД“, пише в протокола от общото събрание. Ходът най-вероятно е продиктуван от предстоящия преглед на качеството на активите на компаниите от застрахователния сектор – процедура, която трябва да извърши Комисията за финансов надзор през 2016 г., и от намеренията на австрийската застрахователна група да засили присъствието си в региона на Централна и Източна Европа.

Все пак към 30 септември 2015 г. Булстрад е втори по пазарен дял в общото застраховане и в животозастраховането с 13,16% и 18,22%, съответно. Със своите операции в България в двата сегмента дружеството реализира общ брутен премиен приход от 102,82 млн. евро, с което допринася за 1,48% от общите брутни премии на компанията майка и формира 12,33% от общия брутен премиен приход в региона, който VIG класифицира като „Останали пазари“, показват изчисленията на Investor.bg на база консолидирания отчет на австрийското дружество, разпространен във вторник.

Основните пазари за VIG са Австрия, Чехия, Словакия, Полша и Румъния, за които има отделна информация във финансовия отчет. В „Останалите пазари“ освен България попадат Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Естония, Грузия, Германия, Унгария, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Македония, Молдова, Сърбия, Турция и Украйна.

Към края на септември 2015 г. акционери в Булстрад Виена Иншурънс Груп освен VIG са Ти Би Ай България ЕАД с дял от 85,18% и други миноритарни акционери с общ дял от 0,79 на сто.

Тъй като австрийската VIG, която в случая е заемодателят, и мажоритарният собственик Ти Би Ай България ЕАД са заинтересовани лица по смисъла на чл. 114а, ал. 4 от Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), те се лишават от правото да упражнят правото си на глас при взимането на решение за получаване на заема от 3,2 млн. евро.

Така с право на глас остава само Сомат АД, тъй като компанията и Ти Би Ай България ЕАД формират кворума за извънредното общо събрание. А ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД има общо 201 акционера физически и 53 юридически лица, става ясно от справката от Централен депозитар АД, приложена към документите от събранието.

Сомат АД, което притежава 0,17% от капитала на ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД, равняващ се на 5 276 акции, гласува „за“ чрез своя упълномощен представител Марияна Цветанова Димитрова, показват материалите от събранието.

С гласа на Сомат се приема и втората точка от дневния ред, а именно - ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД да продаде и прехвърли на ЗАД Булстрад Живот Виена иншурънс груп АД 13 хил. обикновени, поименни акции, с право на глас и номинал 1 лв., представляващи 25% от капитала на аутсорсинг компанията Глобал Сървисиз България АД. Продажната цена на една акция е 14,307693 лв. и е определена от независим лицензиран оценител.

Общата стойност на сделката възлиза на 186 хил. лв. Срокът за сключване на договора за покупко-продажбата е 30 ноември 2015 г., а условията по него ще трябва да се изпълнят до 31 декември 2015 г.

Към 30 септември 2015 г. ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД губи 1,629 млн. лв. при загуба от 661 хил. лв. за същия период на миналата година, показват актуалните данни на Комисията за финансов надзор. Брутните премийни приходи на компанията в общото застраховане растат с 9,3% на годишна база до 146,7 млн. лв. (75 млн. евро), а на ЗАД Булстрад Живот Виена иншурънс груп АД в животозастраховането – с 28,5% до 54,4 млн. лв. (27,82 млн. евро).

От началото на годината акциите на ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД поевтиняват с 9% до 35,15 лв. за брой след сключени 14 сделки за периода. Пазарната капитализация е 110,633 млн. лв.

Свързани компании:

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още