IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На 26 ноември изтича срокът на търга за оценката на активите в небанковия сектор

Кандидатите, които искат да съставят методологията за прегледа на активите на пенсионните фондове и застрахователите, трябва да подават оферти под 1,6 млн. лв.

17:12 | 13.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
На 26 ноември изтича срокът на търга за оценката на активите в небанковия сектор

Консултантите, които искат да съставят методологията за прегледа на качеството на активите и стрес тестовете на пенсионните фондове и застрахователните дружества в страната, могат да подават документи до 26 ноември, включително. Тогава изтича срокът на обявената от Комисията за финансов надзор (КФН) открита обществена поръчка за избор на консултант, който да извърши процедури, сходни с тези за банковата система.

Индикативната стойност на поръчката е 1,6 млн. лв. без ДДС. Регулаторът разполага с ресурс в размер на 2 млн. лв. за организиране на прегледа на активите и стрес тестовете, след като през септември получи от правителството допълнителен транш.

Изрично се посочва, че индикативната цена се явява и максимална цена за изпълнението на поръчката. КФН няма да допусне до оценяване оферта, в която предложената обща цена за изпълнение надвишава заложената прогнозна стойност. Това повтарят и от надзорния орган в отговор на въпроси, свързани с процедурата, които са публикувани на сайта на КФН.

С влизането в сила на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници от 14 август 2015 г. на КФН се вмени задължението да извърши проверки по подобие на тези в банковата система.

Прегледът трябва да се случи в срок от 12 месеца след влизането в сила на закона, т.е. най-късно до средата на август 2016 г., по методология, разработена от КФН в сътрудничество с компетентните органи на държавите членки на Европейския съюз, и с помощта на независими външни лица и институции с висока професионална репутация.

По-конкретно - изготвянето на методологиите, както и извършването на самия преглед на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите (от трети лица – одитори), както и обобщаването на резултатите от извършените прегледи, трябва да се случат до 14 август 2016 г. С други думи – макар че избраният изпълнител ще сключи договор с КФН за 12 месеца, победителят в поръчката ще има дори по-малко от 9 месеца за окончателното приключване.

Освен това изпълнителят ще трябва да изготви и предаде методологиите до 30 дни от датата на сключване на договора, който може би ще бъде подписан през декември или началото на 2016 г., ако няма удължаване на срока на поръчката или тя не бъде обжалвана.

В документацията се посочва, че изпълнителят на обществената поръчка няма право да участва като трето лице (одитор) в извършването на прегледа на активите на пенсионните фондове и в прегледа на балансите на застрахователите в рамките на проекта. КФН мотивира това с опит да се избегне потенциален конфликт на интереси.

Изискванията към кандидатите са да са изпълнявали поне три подобни задания в последните три години до датата на публикуване на поръчката, да са управлявали проекти в поне пет регулирани финансови институции в рамките на ЕС и да разполагат с финансов ресурс за поне 600 хил. лв. Претендентите ще трябва да покажат, че разполагат с квалифициран екип, в който има CFA експерти и актюер.

Всички оферти, които отговарят на обявените изисквания, ще бъдат оценявани по критерий за оценка „икономически най-изгодна оферта”. Крайната комплексна оценка на офертата на съответния участник е сбор от стойността на финансовата оценка и 70% от техническата оценка.

Проверката ще се засегне 9 пенсионноосигурителни дружества, управляващи общо 29 фонда за допълнително пенсионно осигуряване, с обща сума на активите в размер на 8,887 млрд. лв., както и 45 застрахователя и 1 презастраховател с общо активи за 5,523 млрд. лв. към деветмесечието на 2015 г. В общия брой застрахователи са включени 30 общозастрахователни дружества, 13 животозастрахователни дружества и 2 животозастрахователни кооперации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още