IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Vienna Insurance Group расте с 57% през 2014 г.

Австрийската застрахователна компания предупреждава, че средата на ниски лихвени проценти ще понижи финансовите резултати за 2015 г.

16:48 | 14.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Vienna Insurance Group. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Vienna Insurance Group. Снимка: Ройтерс

През 2014 г. нетната печалба на австрийската застрахователна компания Vienna Insurance Group (VIG) расте с 57%, след като за пръв път от 2011 г. всички продукти във всички региони, в които оперира, й носят печалба. Дружеството увеличава дивидента за акционерите и предупреждава, че средата на ниски лихвени проценти ще понижи финансовите резултати за 2015 г.

Миналата година VIG, която притежава българското застрахователно дружество „Булстрад“ и пенсионно-осигурителната компания „Доверие“, спечели 366,8 млн. евро при 234,3 млн. евро през 2013 г. Оперативната печалба на най-големия австрийски застраховател нараства с 46% до 518,4 млн. евро. Регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) допринася за този резултат с дял от 64%, разкрива мениджмънтът на VIG по време на представянето на годишните финансови резултати.

VIG, която оперира в 25 страни, изпраща 2014 г. с премиен приход за 9,1 млрд. евро. Той намалява с 0,8% на годишна база, но расте с 0,9% след отчитане на валутните разлики. От дружеството посочват, че „резултатът бе постигнат въпреки свиването на пазара на краткосрочни продукти с еднократна премия в Полша и свиването на портфолиото в Италия и Румъния с цел оптимизация“. В края на 2014 г. инвестициите на VIG, към които се причисляват парични средства и парични еквиваленти, са за 31,1 млрд. евро, като растат с 4,5%.

В годишния си отчет от VIG допълват, че положителният финансов резултат е 1,1 млрд. евро, но е занижен поради обезценката на облигациите на „лошата банка“ на Австрия Heta, формирана след фалита на Hypo Alpe Adria и която предстои да бъде ликвидирана, и ефектите от настоящата среда на ниски лихви, които вече започват да се проявяват.

Ръководството на VIG предлага 179,2 млн. евро от нетната печалба да се разпредели под формата на дивидент. Предложеният размер е 1,40 евро на акция. За сравнение – през 2013 г. компанията върна на своите акционери по 1,30 евро на акция. Печалбата на акция на компанията, чиито акции се търгуват на борсите във Виена и Прага, се повишава със 72,5% до 2,75 евро.

Регионът на ЦИЕ формира 64% от оперативната печалба на VIG през 2014 г. Чехия, която е най-големият пазар на VIG в региона, отбелязва най-висока оперативна печалба от 178 млн. евро, гласи отчетът. Румъния пък се връща към положителния оперативен финансов резултат, като през 2014 г. той е за 6 млн. евро след предприетите мерки за преструктуриране на дейността.

В Полша печалбата преди облагане с данъци расте с 9,8%, а в Словакия – със 7,6%. Премийният приход в балтийските държави се повишава с 22,8%, в Унгария – с 15,6%, а в Албания – с 40,4%.

В България общозастрахователното дружество на VIG - „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ изгуби 10,209 млн. лв. при печалба от 176 хил лв. през 2013 г. Дружеството, извършващо животозастраховане - „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“, изпрати 2014 г. със загуба от 760 хил. лв. при печалба от 824 хил. лв. за предходната година, показват регулаторните отчети на Комисията за финансов надзор.

Премийният приход на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ намаля с 0,9%, или с 1,6 млн. лв., до 171,1 млн. лв., докато животозастрахователната компания увеличи премийния приход с 18%, или с 8,18 млн. лв., до 54,38 млн. лв. През 2014 г. компаниите на VIG държат втория по големина пазарен дял на българския застрахователен пазар.

18-процентният растеж на премиите на пазара на животозастрахователни продукти бе един от акцентите за дейността на VIG в България, изтъкнат от члена на Борда на директорите на австрийската компания Петер Хьофингер по време на представянето на финансовите резултати днес.

Той посочи, че хората все повече и повече инвестират в животозастраховки, и изтъкна потенциала за растеж на компанията на пазара на застраховките „Гражданска отговорност“ у нас.

Що се касае до резултатите на ПОК „Доверие“ - през 2014 г. пенсионното дружество спечели 14,4 млн. лв, или с 6% по-малко спрямо 2013 г. По отношение на дейността на VIG в осигурителния сектор у нас и предложенията за промени в пенсионната система главният изпълнителен директор и председател на Управителния борд на австрийската компания Петер Хаген коментира, че всяка промяна, която застрашава доверието в една система и в случая – парите за пенсия на хората, не е приятна.

„Трудно ми е да давам съвети на политиците“, заяви той по време на представянето на резултатите и добави, че доверието не бива да се подкопава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още