IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Мавродиев: КФН нямаше да одобри сделката за ПОК "Доверие"

Финансовият регулатор е имал множество срещи със сегашния собственик на дружеството

20:19 | 30.01.14 г. 4
Ст. Мавродиев: КФН нямаше да одобри сделката за ПОК "Доверие"

Комисията за финансов надзор (КФН) е имала сериозни притеснения и съмнения относно качествата на обявения инвеститор и сделката е нямало да бъде одобрена, съобщи в ефира на bTV председателят на регулатора Стоян Мавродиев.

Той коментира, че комисията е провела редица срещи с настоящия собственик – Vienna Insurance Group (VIG) и са го уведомили за своите опасения.

„Ако компанията реши да продава фонда занапред, трябва да осигури солиден инвеститор, който да накара всички да бъдем спокойни за съдбата на парите на пенсионерите, защото при нас няма шанс да пробият лобисти и да се подадем на влияние”, категоричен беше председателят на КФН.

Той допълни, че ПОК „Доверие” е стабилна и КФН прави всичко възможно, за да защити интересите на българската държава и пенсионерите, включително и с ежедневни проверки на място. „Надали има по-силно регулирана българска финансова институция, отколкото са пенсионните фондове и хората трябва да бъдат спокойни”, коментира още Мавродиев.

Пред bTV той обясни още и своите мотиви за номинацията на нови негови заместници. След задълбочен анализ той е предложил две безспорни, непартийни, професионални кандидатури, убеден е председателят на финансовия регулатор и допълни, че не е имал срещи в партийни централи за своя избор.

Над 85% от присъстващите депутати са подкрепили кандидатурите. 

Относно съмненията, че Ралица Агайн и Владимир Савов са били избрани без дискусии, Мавродиев посочи, че няма нито изискване, нито практика кандидатурите да бъдат разглеждани първо в комисиите на Народното събрание.

Процедурата за избор на нови членове на КФН предвижда председателят на органа да уведоми председателя на Народното събрание. „Това е част от нормалния междуинституционален диалог, а не задкулисна договорка”, категоричен беше Мавродиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
fortiss
преди 10 години
Ехххххххххх, жалко, че не можаха да влязат свежи пари в икономиката ....... през дълбоките джобове на комисията :) Ама малко остана!! И как тези купувачи фалираха точно на ръба!!! Не си ли направиха сметката, че няма да имат пари при подаване на офертата ?????? Жалко, още един чуждестранен ИЗНОСИТЕЛ се откава от нас !!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Forrex Gump
преди 10 години
Брей! Има-няма за 6 месеца събраха смелост да кажат ЩЯХМЕ ДА ОТКАЖЕМ. (Слава Богу, добре, че не ни се наложи) $$$$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
soffstocker
преди 10 години
Да, докато пресата гърмеше, че предстоящата сделка е опасна за стабилността на цялата пенсионна система, КФН мълчеше стратегически или казваха, че нямали представа за какво става дума :) Как не ги е срам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
orchis
преди 10 години
Да, всички повярвахме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още