Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Даниел Димитров: Раздвижването на БФБ заради сезона на отчетите е временно явление

Според изпълнителния директор на УД "Реал Финанс Асет Мениджмънт" българският фондов пазар си остава откъснат от процесите на чуждите пазари

Даниел Димитров: Раздвижването на БФБ заради сезона на отчетите е временно явление

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Вчера водещият американски индекст Dow Jones Industrial Average покори нов рекорд, след като пазарните участници очакват Федералния резерв да намали лихвените нива. Европейската централна банка също се отказа от намеренията си да повиши лихвите и те ще се задържат отрицателни поне през следващите няколко месеца. Въпреки коментарите за забавяне на световната икономика и навлизането на някои водещи страни в рецесия пазарите продължават ръстовете си.

За съжаление, българският фондов пазар не е сред тези, отчитащи рекорд след рекорд. През последните месеци ликвидността се задържа на изключително ниски нива. Дори краят на тримесечните периоди, който преди бе свързан с раздвижване на институционалните инвеститори, вече не носи ликвидност на БФБ.

След като достигнаха локални дъна в средата на май, индексите отчитат леки повишения отчасти и заради сезона на отчетите, когато много компании разпределят дивиденти и привличат някакъв ограничен интерес към себе си. Това обаче е временно явление, което скоро ще отшуми. През следващите седмици не очаквам да видим сериозно раздвижване на търговията, дори и други водещи пазари да последват американските.

За добро или лошо българският фондов пазар си остава откъснат от процесите на чуждите пазари. Липсата на търсене от страна на местни и чужди играчи е съчетана с липсата на желание на инвеститорите, които вече притежават акции, да ги продават на текущите занижени нива. Политическата несигурност у нас и в Европа също допринася за негативния сентимент у инвеститорите.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Тихомир Каунджиев: Банковите акции на БФБ бяха подложени на лек натиск през седмицата