IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Доверие обединен холдинг" - основен акционер в "Мосю Бриколаж", но без контрол

Със специален устав малките акционери във веригата магазини държат властта

10:23 | 28.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Mr. Bricolage Bulgaria Facebook page</em></p>

Снимка: Mr. Bricolage Bulgaria Facebook page

"Доверие обединен холдинг" АД (ДОХ) консолидира резултатите на "Доверие Брико" АД (магазините "Мосю Бриколаж"), защото има дял от 54,93%. Дали обаче това е правилно, след като няма контрол над управлението? Със специален устав малките акционери във веригата магазини държат властта.

Нека напомним, че "Софарма" АД е основен акционер в "Доверие обединен холдинг" АД, но на практика не можеше да влезе във владение на основните дъщерни дружества дълго време. През 2014 г. успя да договори власт над "Медика" АД, но това още не се е случило с "Доверие Брико".

На 8 май 2014 г. финансовият директор на "Софарма" и изпълнителен директор на "Доверие обединен холдинг" успя да стане изпълнителен директор и на "Доверие капитал" АД, което държеше основния пакет акции в "Медика", за което Investor.bg единствен разясни.

Пътят към властта върху "Медика" заемаше директорът Траян Халаджов и специален устав на "Доверие капитал", който не позволяваше на "Доверие обединен холдинг" да властва в "Доверие капитал", въпреки че имаше дял от 54,12%.

Абсолютно същата ситуация е и в "Доверие Брико". Въпреки че ДОХ има дял от 54,93%, малките акционери държат властта. Така директори в "Доверие Брико" остават Траян Халаджов, Андрей Евтимов и Пенка Тишкова, основни действащи лица и в битката за овладяване на "Медика", описана в статията на Investor.bg.

Просто според устава на "Доверие Брико" промени в ръководството се правят с мнозинство от 2/3 от акционерите. Съответно държателите на другите 45% имат блокираща квота срещу смяната на сегашното ръководство.

Държателите на тези 45% са френската Mr. Bricolage S.A. с 2 425 акции (14,7%) и Windspell Limited (30,3%) с 5 000 акции. На последното общо събрание на акционерите през 2017 г. пълномощник и на двата блокиращи акционера е бил Филип Реми Мофи Сибоа. С 12 акции се е явило и "Стройкерамика" АД (тъй като уставът задължава да предложиш акциите си първо на съакционер, "Стройкерамика" има скрит потенциал).

В Надзорния съвет на "Доверие Брико" АД са Траян Халаджов, Радосвет Радев и Пол Касиньол.

Още по-интересно е, че всеки от членовете на Надзорния съвет има блокираща квота за членовете на Управителния съвет, защото решенията за промени в състава на УС се вземат с единодушие. Тоест само Траян Халаджов, например, може да възпира промени в УС завинаги.

В Управителния съвет сега са Андрей Евтимов, Пенка Тишкова и френското Mr. Bricolage S.A. Изпълнителен директор е Андрей Евтимов. Евтимов е създател на бившия приватизационен фонд "Доверие", в което основен акционер е "Софарма" АД, без да има власт над основното дъщерно дружество. Андрей Евтимов е и човекът, привлекъл Mr. Bricolage в България и направил магазините с техния франчайз лидери в сектора си у нас. 

Магазините "Мосю Бриколаж" в България и Македония са с дял в продажбите на холдинга от 69,62%. При общи продажби за 2017 г. от 135,3 млн. лв. частта на "Доверие Брико" е почти 100 млн. лв.

"Доверие Брико" отчита неконсолидирана печалба от 3,08 млн. лв. за 2016 г. и 1,83 млн. лв. за 2015 г. (последният отчет в Търговския регистър). Приходите са съответно за 89,5 млн. лв. и 89,2 млн. лв.

Консолидацията на "Доверие Брико" включва и дружество в Македония, с което печалбата за 2016 г. нараства до 3,38 млн. лв., а продажбите - до 95,6 млн. лв.

„Групата има значителна концентрация на кредитен риск. "Доверие Брико" АД, заедно с чуждестранните му дъщерни дружества формират кредитна експозиция в размер на 25,928 млн. лв., която представлява 72,45% от тази на цялата група“, пише в междинния консолидиран доклад. Вероятно думите „значителна концентрация“ се дължат на факта, че "Доверие обединен холдинг" няма власт над дъщерното си дружество.

Въпреки консолидацията на печелившото "Доверие Брико" "Доверие обединен холдинг" обяви консолидирана загуба за групата от 975 хил. лв. за 2017 г., след печалба от 9,1 млн. лв. за 2016 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Печалбата през 2016 г. обаче дойде от еднократен ефект от продажба на финансови активи и инструменти за нетно 10 млн. лв., докато през 2017 г. това перо е на плюс само с 2 млн. лв.

Неконсолидираната загуба на "Доверие обединен холдинг" за 2017 г. е 1,62 млн. лв., спрямо минус 1,57 млн. лв. за същия период на 2016 г.

Като изключим "Доверие Брико" с дял от почти 70% в консолидираните приходи на ДОХ, с голям дял в тях са още здравните услуги (12,1 млн. лв., или 9,14%) и застрахователните услуги (17 млн. лв., или 12,86%). Това са здравните фондове на ДОХ, които от 2013 г. са и застрахователи. Основните дружества са ОЗОФ "Доверие" ЗАД, ЗК "Медико 21" АД, ЗФ "Здраве" АД. Има и болница МБАЛ "Доверие" АД в кв. "Овча купел" в София и МЦ "Доверие" АД.

По-голям дял имат също шивашката индустрия с дял от 2,06% (2,73 млн. лв.), производството на грозде и вино с 1,6% (2,12 млн. лв.), производство на перилни препарати и битова химия с дял от 2,53% (3,354 млн. лв.) и други.

В междинния консолидиран отчет за 2017 г. от общо 80 страници ръководството на ДОХ е посочило приходите по сектори за миналата година и дори по дружества за 2016, 2015 и 2014 г., но не е дало разбивка за финансовия резултат по сектори или дружества, което би било полезно за акционерите.

Акционерите с дял над 5% от капитала са "Софарма" АД с 32,57% и "Телекомплект" АД с дял от 8,92%.

"Софарма" е основен кредитор на "Доверие обединен холдинг", като го е финансирала с 16,54 млн. лв. към 31 декември 2017 г. Всички задължения към свързани лица са за 21,93 млн. лв., а към банки - за 12,95 млн. лв. Общо това прави 34,9 млн. лв.

След като през 2014 г. "Доверие обединен холдинг" реализира контрола си върху "Медика", за акционерите на ДОХ остава надеждата, че някой ден това ще се случи и с "Доверие Брико".

Акциите на "Доверие обединен холдинг" поскъпват с 21,9% в последните 12 месеца до 1,92 лв. за брой и 36 млн. лв. пазарна капитализация. Максималната цена за периода е 2,8 лв., а минималната е 1,53 лв.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на ДОХ АД.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още